Як виглядала Софійська площа 120 років тому. Архівне фото

Завдяки архівним світлинам можна не лише зануритися в атмосферу столичної Солом’янки наприкінці 19 століття, але й побачити як виглядала Софійська площа понад 120 років тому.

Фото “серця” древнього Києва опублікували на Facebook-сторінці “Клуб Корінного Киянина”.

“Софійська площа та околиці. Початок XX-го століття. Що змінилось за останні 120 років?”, – йдеться у підписі до знімку.

Одна із коментаторок зазначає, що, дивлячись на знімок відчувається реальне поняття “площа”: “відчуття прорахованої архітектурної композиції, фахової реалізації задуму містобудівельників”.

Софійська площа знаходиться в історичному центрі Києва і є важливою архітектурною пам’яткою міста. Ця площа, друга за популярністю після Майдану Незалежності, об’єднує вулиці Володимирську, Софійську, Володимирський проспект, провулок Рильський і вулицю Алли Тарасової. Неподалік розташовані також інші цікаві місця, зокрема Софійський собор, Золоті ворота і Михайлівський собор.

Софійська площа

У 1036 році Ярослав Мудрий розгромив на місці Софійської площі печенігів. Як площа утворилася на «полі вне града» після побудови Софійського собору (1036 рік) і від того часу знана як Старокиївська площа.

Згодом територію площі було забудовано, на початку ХІХ століття тут знаходилося монастирське стаєнне подвір’я.

Близько 1840 року на місці колишнього подвір’я було знову влаштовано площу.

Після спорудження в 1854–1857 роках будівлі Губернських Присутствених місць вона була відокремлена від сусідньої Михайлівської площі та сформована в теперішніх межах.

У 1869 році було затверджено офіційну назву назву площі — Софіївська (рос. дореф. Софіевская).

З 1921 року — площа Червоних героїв Перекопу, на честь перемоги Червоної армії над врангєлівцями під Перекопом у 1920 році. 1926 року назву було уточнено — площа Героїв Перекопу. У період німецької окупації у 1941–1943 роках — Софійська площа.

З 1944 року — площа Богдана Хмельницького, оскільки в її центрі — пам’ятник українському гетьманові (споруджений у 1888 році). Початкову назву повернули 1993 року.

З часів Київської Русі площа була суспільним центром міста, тут проводилися вічові збори. У XVI–XIX століттях тут існувало торжище, збиралися ярмарки.

На Софійській площі у 1648 році кияни вітали козаків Богдана Хмельницького, які перемогли польсько-шляхетське військо.

На початку XX століття тут проходили численні мітинги та демонстрації різних політичних сил і течій, у 1943 році кияни тут збирались на мітинг з приводу звільнення Києва від німецьких загарбників, у 1961 році — з приводу нагородження міста-героя Києва другим орденом Леніна.

У нові часи з 1990-х років площа — постійне місце збору киян з суспільно-значущих подій. Так, 21 січня 1990 року в переддень свята Злуки в Києві на Софійській площі i у Львові біля пам’ятника Іванові Франку відбулися мітинги-молебні. Саме звідси починалася одна з найграндіозніших акцій Народного Руху України 1990-х років — Живий ланцюг, який з’єднав Київ, Львів та Івано-Франківськ і охопив до 1 млн учасників.

7 червня 2014 року на площі Президент України Петро Порошенко склав присягу Головнокомандувача Збройних сил України, після чого відбулася церемонія представлення командувачів видами Збройних Сил України та урочистого підняття штандарта Президента України.

Next Post

Як виглядав Володимирський собор в Києві 130 років тому. Архівне фото

Ср Чер 19 , 2024
У мережі показали архівні фото Володимирського собору в Києві у 1890-ті роки. Його будівництво тривало 20 років, допоки не завершилося у 1882 році. Відповідну світлину опублікувало київське агентство екскурсій “Спрага” на своїй сторінці у Facebook. На відповідному кадрі показано православний Володимирський собор зі сторони сучасної вулиці В‘ячеслава Липинського. Раніше цей собор був головним храмом Української Православної церкви Київського Патріархату. Шестистовпний триапсидний […]
Володимирський собор

Можливо ви пропустили?