На Лук’янівці відкрили пам’ятник легендарному полковнику Петру Болбочану

У Києві на вулиці Січових Стрільців урочисто відкрили перший в Україні й світі пам’ятник полковнику армії Української Народної Республіки Петру Болбочану (1883-1919). Погруддя з бронзи легендарному полководцю встановили у сквері навпроти кінотеатру «Київська Русь».

Пам’ятник є подарунком місту Києву від громадськості. Ідею встановити скульптуру на честь Петра Болбочана висунув історичний клуб «Холодний Яр», реалізували – громадська спілка «Музичний батальйон» за підтримки національно-патріотичних сил та органів місцевої влади. Скульптори – Михайло Горловий та Олександр Фурман.

Створення пам’ятника стало можливим завдяки пожертвам українців із нашої країни та різних куточків світу, зокрема Швейцарії, Польщі, США. На збір коштів знадобився лише один місяць.

Петро Болбочан – організатор найбільш боєздатних військових формувань УНР, очільник славетної операції квітня 1918 року зі звільнення Криму від більшовиків і взяття під контроль Чорноморського флоту.

Легендарний полковник був поборником самостійної та незалежної України, категорично виступав проти союзу з більшовиками та Росією. У січні 1918 року став одним із керівників придушення більшовицького заколоту на заводі «Арсенал» у Києві.

Петро Болбочан був заарештований через критику непослідовної політики уряду УНР, осуджений воєнно-польовим судом та розстріляний. На момент виконання вироку талановитому полковнику було лише 35 років.

У листопаді 2017 року на честь Петра Болбочана перейменували сквер імені Косіора, який був одним із організаторів Голодомору 1932-1933 років.

Джерело

Next Post

У Києві суд заборонив будувати житловий комплекс в Протасовому Яру

Пн Жов 5 , 2020
Київський окружний адміністративний суд анулював дозвіл на будівництво першої черги житлового комплексу Tourbillon в Протасовому Яру, яке раніше було видано компанії «Дайтона груп» і генеральному підряднику «Инбуд». Приймаючи рішення, окружний адмінсуд виходив з того, що в договорі оренди сторони посилаються на рішення Київради 2007 року, яке передбачало внесення змін до […]
Протасів Яр

Можливо ви пропустили?