Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому XIX столітті.

Видання “Апостроф“, посилаючись на “Клуб Корінного Киянина” покаже, як виглядала столична Солом’янка у 1880-х роках.

До фотографії залишили наступний допис: “Солом’янка. Такою вона була в 1880-х роках”.

Цікаво зауважити, що з середини XIX століття територія, відома нині як Солом’янка, почала активно розвиватися як передмістя Києва. Перші згадки про поселення в цьому районі з’являються у 1846 році, коли на карті було позначено декілька будинків у місці, що зараз відоме як Нижня Солом’янка.

Вже у 1858 році ці землі використовували як пасовисько, а за рік до цього територію включили до меж Києва.

Солом'янка

Пізніше, у 1865 році, на карті вперше з’являється назва – хутір Солом’янка. До 1860-х років місцевість стала відома як робітниче селище, розділене на Нижню та Верхню Солом’янку. Залізничне сполучення, а також будівництво вокзалу та майстерень у 1868-1870 роках сприяли стрімкому розвитку цього району.

Крім того, у 1895-1897 роках була зведена кам’яна Покровська церква, що сьогодні є найстарішим храмом у районі. Через кілька років Солом’янку намагалися виділити у окреме місто (Олександрію), але ці плани так і не були реалізовані.

Вже в 1910 році територія офіційно увійшла до меж Києва, що значно збільшило її населення і сприяло подальшому розвитку.

Сьогодні цей район столиці має кардинально інший вигляд – чисельні багатоповерхівки, розвинена інфраструктура та будівельні крани, що зводять нові житлові комплекси. Якщо порівняти архівне та сучасне фото, то столичну Солом’янку можна не впізнати.

Next Post

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Пн Тра 6 , 2024
Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще належить родині Нечаєвих, пращур яких купив будинок у 19 столітті. Про історію будинку розповіло видання Gazeta.ua. Першим власником садиби був дворянин Леонтій Вишневський. Він перебудував дім, перший поверх зробив кам’яний. Завдяки цьому йому вдалося пережити пожежу на Подолі […]
Найстаріший будинок Києва

Можливо ви пропустили?