Як виглядав Боричів Тік у Києві 60 років тому. Архівні фото

У мережі показали архівні фото 1960-х років вулиці Боричiв Тiк у Києві, до якої примикає Андріївський узвіз.

Відповідні світлини розмістило столичне агентство екскурсій “Спрага” на своїй сторінці у Facebook, – передає Апостроф.

Ця вулиця в Подільському районі від Боричевого узвозу до Фролівської вулиці прилучається до вулиці Ігорівська, Андріївська, Покровський провулок та Андріївський узвіз. За часів Київської Русі, у X—XVII століттях, на ній мешкали переважно ремісники.

Сучасна лінія вулиці виникла після Подільської пожежі у 1811 році, в якій згоріла дерев’яна забудова та яка “перетворила на попіл найкращу частину міста”. На Боричів Тік зберігся садибний характер малоповерхової післяпожежної забудови початку XIX століття. Деякі будівлі стоять на державному обліку та під охороною як пам’ятки містобудування та архітектури.

Є три версії походження назви цієї вулиці. Перша – так називалась історична місцевість Борич (урочище Боричів, Зборичев, гора Борич, яку також називали у давнину Андріївська гора). Друга – на честь стародавньої урядової посади борича (бірюча, бируча), тобто митнику, тому що поруч розташовувалась митниця. Третя – воєвода Борич, про якого згадується в історичній літературі.

Водночас слово “тік”, за однією версією, є скороченою назвою “товчка” (торгу). За іншою версією, це скупчення джерел та струмків, які витікали з-під гори. Також це могло означати місце для обмолоту хліба.

Боричів Тік Боричів Тік Боричів Тік Боричів Тік

Next Post

Трамваї та море людей: архівні фото Контрактової площі у Києві у 1920-х

Пн Бер 25 , 2024
У мережі показали архівні фото Контрактової площі в центрі Києва у 1920-х роках. Відповідними світлинами поділилися у спільноті “Клуб Корінного Киянина” у Facebook, – передає Апостроф Київ. На кадрах можна побачити лавки на подолі, на яких продавчиня розливає популярну в ті часи “Зєльтєрську воду” із сиропом. Також там продавався квас та ситро. […]
Контрактова площа

Можливо ви пропустили?