Київський трамвай у 1950-60-х роках. Архівні фото та історія розвитку

У 1950-60-х роках Київський трамвай переживав активний розвиток мережі, яка була однією з ключових складових громадського транспорту міста.

Після Другої світової війни, в умовах відновлення та інтенсивної реконструкції міста, трамваї відігравали важливу роль у забезпеченні перевезень пасажирів, сприяючи відновленню та розвитку економіки та розбудові цілковито нового міського ландшафту.

Далі “Апостроф” покаже фото київських трамваїв 1950-60-х років, опубліковані в Facebook “Клуб Корінного Киянина”, – передає Апостроф.

Історія розвитку столичних трамвайних шляхів

З 1950-х років почався поступовий процес витіснення трамвая з центральної частини міста, а з іншого – його інтенсивний розвиток на околицях (адже в цей час починається зведення перших житлових масивів). Зокрема активний розвиток був помітний на лівому березі в сучасних Дніпровському та Дарницькому районах:

  • в 1954 році –відкрито трамвайну лінію новоспорудженим мостом імені Патона до сучасної Дарницької площі;
  • в 1955-1956 роках – маршрут по Діагональній вулиці (проспект Юрія Гагаріна) до Дарницького шовкового комбінату;
  • в 1957—1958 роках – шлях по Харківському шосе та Бориспільській вулиці до Нової Дарниці;
  • в 1959 році – до ДВРЗ;
  • в 1960 році – через Нову Дарницю до лікарні (по вулицях Ялтинській та Славгородській).

В цей час у центральній частині міста було зведено лише одну значну лінію – в 1951 році, що пролягла вулицею Мечникова та Кловським узвозом.

Окрім відкриття деякі маршрути трамваїв ліквідовували. Така доля в 1959—1960 роках спіткала лінії, що проходили вулицями:

  • Володимирська (від Софійської площі до вулиці Льва Толстого),
  • Ярославів Вал,
  • Михайла Грушевського,
  • Івана Мазепи,
  • бульвар Тараса Шевченка (від Галицької площі до вулиці Шолуденка),
  • між вулицею Симона Петлюри та площею Перемоги (нині Галицька площа).

Трамваї були одним з найбільш доступних та популярних засобів громадського транспорту. Вони сприяли мобілізації робочої сили, особливо в умовах, коли особистий автотранспорт не був поширений серед широких верств населення. Тогочасні трамваї стали важливим елементом в повсякденному житті киян, допомагаючи їм діставатися до місць роботи та навчання.

Київський трамвай

Тогочасні трамваї користувались особливою популярністю серед жителів столиці. Цей, ймовірніше за все, рухається Володимирською вулицею.

Київський трамвай

Набережне шосе. На горизонті можна помітити Рибальський півострів. Оболоні ще немає.

Київський трамвай

Трамвай рухається до Печерського мосту по 16-му маршруту.

Київський трамвай

МТВ-82 на кільцевому маршруті А зустрічається з трамваєм 10-го маршруту на вулиці Саксаганського. Тут в той час була трамвайна зупинка (1959).

Київський трамвай

Зупинка біля метро Дніпро. На тлі можна помітити класичну тогочасну скульптуру, автомат з газованою водою і споруди рибальського ринку (1961).

Київський трамвай

Трамвай маршруту №8. Наразі трамваї цього маршруту належать до Дарницького трамвайного депо на лівому березі Києва.

Київський трамвай

Один з столичних трамваїв моделі КТВ-55. Тримає шлях по маршруту №12 в Пущу-Водицю (1959 рік).

Next Post

На прем’єру пропагандистського фільму: архівне фото кінотеатр Жовтень

Ср Лют 14 , 2024
Завдяки архівним світлинам можна не лише побачити, який вигляд мали перші кінотеатри у Києві, але й прослідкувати, що показували киянам у середині минулого століття. Зокрема, у кінотеатр Жовтень крутили фільм “300 років тому…”. Фото опублікували на Facebook-сторінці “Спрага: в Києві цікаво”. “Кінотеатр “Жовтень”, 1956 рік. Прем’єра фільму “300 років тому”.”, – йдеться у […]
Кінотеатр Жовтень

Можливо ви пропустили?