Коли потрібне протезування зубів та як воно проводиться

Зубне протезування – це відновлення втрачених зубів за допомогою спеціальних штучних конструкцій, які фіксуються на яснах або імплантатах. Мета подібних робіт – відновити жувальну ефективність, естетику посмішки та запобігти розвитку деформацій щелеп при відсутності зубів.

Сучасне протезування зубів виконується з використанням якісних матеріалів, обладнання. Є кілька ситуацій, коли потрібно звернутися до спеціаліста цього профілю. Стоматолог виконує ряд процедур, направлених на відновлення функцій зубів та функцій щелепи.

Коли проводиться процедура протезування зубів?

Протезування зубів необхідне в таких випадках:

  • Повна або часткова відсутність зубів внаслідок травм, ускладнень карієсу, пародонтиту. Протези дозволяють відновити жувальну функцію.
  • Для фіксації штучних конструкцій (коронок, мостів тощо) у разі відсутності достатньої кількості власних зубів.
  • Як тимчасове протезування після хірургічного втручання на щелепах або видалення зубів для запобігання їх зсуву.
  • Для профілактики захворювань скронево-нижньощелепного суглоба при повній адентії, коли відсутність зубів призводить до його деформації.
  • З косметичною метою – для відновлення естетики посмішки при помітних дефектах зубного ряду.

Протезування дає можливість повноцінно відновити функціональність і естетику зубощелепної системи в разі втрати зубів з різних причин.

Основні різновиди зубних протезів

Сучасна стоматологія використовує наступні основні види зубних протезів:

  • Мостові протези – це незнімні конструкції, що заміщують від одного до кількох відсутніх зубів та фіксуються на сусідніх власних зубах або імплантатах. Мости відновлюють жувальну функцію та естетику посмішки.
  • Коронки – штучні ковпачки, якими повністю облягають культю зуба (після препарування) для відновлення його анатомічної форми і функцій. Вони бувають повністю металеві, металокерамічні, цирконієві.
  • Знімні протези – повні або часткові зубні протези з пластмаси чи інших матеріалів. Виготовляються в зуботехнічній лабораторії та фіксуються за рахунок адгезії до ясен або залишків зубів. Є найбільш доступним видом протезування.

Ці види дозволяють відновити втрачені зуби різними способами залежно від показань та бажання пацієнта. Ще існують комбіновані варіанти протезування з їх поєднанням. Лікар дає рекомендації по вибору протеза після огляду.

Next Post

Як виглядала вулиця Гончарна на початку ХХ століття. Історичні фото

Ср Гру 6 , 2023
До будівництва кварталу “Воздвиженка”, що знаходиться у Подільському районі Києва, на одній з найдавніших вулиць Києва Гончарній розташовувалися прості одно- або двоповерхові будиночки. Який вигляд мала вулиця, розповіли у Facebook-спільноті “”Спрага”: в Києві цікаво”. Так, вулиця Гончарна розташовується в урочищі Гончарі між Старокиївською горою та її відгалуженням – дитинцем. Вона […]
Історичні фото

Можливо ви пропустили?