Зарядна станція вдома. Лайфхаки

Постійні відключення світла привчають українців до думки про необхідність самостійно знаходити для себе підзарядку, як наприклад створити зарядна станція вдома. Крім генераторів, які з низки причин можна використовувати далеко не у всіх приміщеннях, широке застосування також наразі отримали павербанки, деякі з яких можна назвати міні-електростанціями.

Апостроф” розбирався, які зарядні пристрої підійдуть тим чи іншим споживачам.

Банк, що не платить процентів
Постійні атаки на енергетичну інфрастуктуру України примушують людей шукати способи забезпечення себе енергією під час регулярних відключень електрики. Для бізнесу і власників будинків рятівним колом стали бензинові генератори. Проте для мешканців багатоквартирних будинків цей варіант підходить мало. Шумні, смердючі і важкі пристрої вимагають простору і свіжого повітря, які неможливо забезпечити в міській квартирі.

Найбільш прийнятним варіантом для містян, який дозволяє більш-менш комфортно пережити відключення, є різноманітні акумулятори електрики. З їх допомогою можна створити запас енергії для основних потреб.

В першу чергу йдеться про павербанки, які і раніше були звичним способом підзарядити телефон в дорозі або в напружений робочий день. Зараз актуальність цих приладів різко зросла. Також стало більше способів їх використання. В умовах відсутності електрики павербанк в першу чергу стає альтернативним джерелом освітлення.

Торгівля пропонує досить велику кількість різноманітних освітлювальних приладів, здатних працювати від USB-роз’ємів. Обирають їх залежно від того, як планується їх використовувати. Настільна лампа дозволяє освітити поверхню достатню для того, щоб можна було займатися справами чи розвагами, доступними за відсутності енергії: готувати, вишивати, читати чи грати в настільні ігри.

Забезпечити в кімнаті загальне освітлення, яке дозволяє переміщатися, не натикаючись на меблі та одвірки, можна за допомогою лампи, яка не створює направленого потоку світла, типу нічника чи ялинкової гірлянди. Розвісивши таку гірлянду вздовж стін, можна окрім цілком пристойного рівномірного освітлення, отримати і позитивний заряд різдвяного настрою.

Потужність більшості світлодіодних освітлювальних приладів складає 3-5 Ватт, що дозволяє забезпечити освітлення протягом тривалого часу. Також в умовах постійних перебоїв з електрикою павербанки використовують для живлення інтернет-роутерів. Зарубіжні і вітчизняні виробники налагодили виробництво відповідних перехідників, які дозволяють здійснювати живлення цих приладів від USB.

Звичайно, оскільки мережеві прилади не проєктувалися для роботи в умовах війни, в процесі адаптації їх до роботи від павербанків можуть виникати певні проблеми. Адже вихідна напруга акумулятора складає 5 Вольт, а робоча напруга більшості роутерів – 12 Вольт. Ця невідповідність вирішується в кожному випадку по своєму.

І на допомогу в цьому питанні, як це часто буває, приходить народна кмітливість.

Ряд моделей роутерів пристосован до роботи в діапазоні напруг 5-12 Вольт. Також є павербанки, які можуть автоматично видавати напругу 12 Вольт у випадку, якщо на іншому кінці дроту знаходиться прилад, який такої напруги потребує. В цих випадках достатньо придбати з’єднувальний шнур з відповідними роз’ємами, і все запрацює.

Якщо ж павербанк і роутер не здатні знайти між собою спільної мови самостійно, доведеться придбати спеціальний блок для підвищення постійної напруги з 5 до 12 Вольт. В інтернет-магазинах пропонується декілька моделей з’єднувальних шнурів, в які вже вбудовані такі блоки, в ціновому діапазоні 200-300 гривень. Продаються також окремі блоки за ціною 25-70 гривень, проте в цьому випадку власнику знадобиться докласти рук до того, щоб приєднати на вході і виході цих блоків відповідні роз’єми.

Торгівля пропонує великий вибір павербанків від різних виробників. Ціни на найпопулярніші моделі ємністю 10000-20000 міліампер-годин знаходяться в діапазоні від 1000 до 3500 гривень.

Деякі павербанки, окрім необхідних роз’ємів, обладнані додатковими корисними деталями. Наприклад, вбудованими лампочками, що дозволяє використовувати павербанк, як кишеньковий ліхтарик. Досвід показує, що лампи потужністю 2,5 Ватт створюють достатньо світла, щоб підсвітити темні сходи або освітити книжкову сторінку достатньою мірою, щоб можна було читати текст.

Також на деяких моделях є сонячні елементи, призначені для підзарядки акумуляторів, розташовані на одній з бокових поверхонь павербанку. Правда, з огляду на невелику площу таких панелей і зимовий брак сонячного світла, користі від таких батарей не так багато. Проведений автором експеримент показав, що павербанк, залишений на підвіконні на цілий грудневий день, накопичує енергію, достатню для того, щоб підзарядити телефон на 5%. Не так багато. Проте в міру наближення весни і подовження світлового дня віддача від сонячного елемента, скоріше за все, зростатиме.

Ще одне важливе зауваження щодо щодо павербанків полягає в тому, що їхні власники не можуть розраховувати отримати від них всю накопичену енергію. Процеси вивільнення електрики в самому павербанку, передачі її кабелем і накопичення в приймаючому пристрої (наприклад, акумуляторі телефона) неминуче супроводжуються певними втратами. Загальний ККД павербанка, залежно від його якості, складає 60-80%. Таким чином, якщо ваш павербанк має заявлену ємність 20000 міліампер-годин, а акумулятор телефона – 5000 міліампер-годин, то не варто очікувати, що одного павербанка вистачить на чотири повних заряджання. Набагато реалістичніше буде розраховувати на 2,5-3 цикли.

Домашня електростанція

Тож павербанки є дуже популярними засобами накопичення електроенергії. Проте коло задач, які з їхньою допомогою можна виконувати, є досить обмеженим. Тому останнім часом стрімко набувають популярності інші засоби накопичення енергії – зарядні станції.

По суті, зарядна станція є тим же самим павербанком. Але значно більш потужним і пристосованим для живлення різноманітних приладів, які сьогодні є в господарстві.

З огляду на багаторазове підвищення попиту, торгівля сьогодні пропонує українцям дуже широкий вибір моделей зарядних станцій від різних виробників. Попри надзвичайну різноманітність дизайну, їх будова практично є однотипною. Всі станції складаються з блока акумуляторів, які накопичують енергію, блока трансформарів, який здатен перетворювати енергію в різні види струму, і блок роз’ємів, який дозволяє приєднувати до станції різноманітні прилади. Також на більшості станцій є вбудований ліхтар.

Ємність зарядної станції вимірюється у ватт-годинах. Це традиційна одиниця вимірювання електроенергії, знайома нам з рахунків від постачальників. Тисяча ватт-годин дорівнює одній кіловатт-годині. Це кількість енергії, достатня для забезпечення роботи приладу потужністю 1 кіловат протягом однієї години.

Якщо зарядна станція має, наприклад, ємність 250 Ватт-годин, це означає, що вона може накопичити енергію, достатню для того, щоб прилади, загальна потужність яких складає 100 Ватт, протрималися на ній 2,5 години. Хоча, пам’ятаючи про ККД акумуляторів, варто розраховувати скоріше на 2 години.

На відміну від павербанків, які, як правило, можуть віддавати лише постійний струм з напругою 5 Вольт, зарядні станції можуть забезпечувати декілька видів струму. Стандартний набір можливостей включає постійний струм напругою 5 Вольт і 12 Вольт, а також змінний струм напругою 230 Вольт і частотою 50 Герц, що дозволяє живити від неї прилади, розраховані на звичайну електромережу.

Мінімальний набір роз’ємів станції включає в себе звичайну розетку, автомобільну розетку (прикурювач) для постійного струму напругою 12 Вольт і декілька USB-роз’ємів.

При бажанні зарядну станцію можна підключити до домашньої мережі. При цьому можна буде користуватися звичайним хатнім освітленням, просто повертаючи вимикачі, а прилади живити від розеток. Для цього потрібно взяти шнур, на обидвох кінцях якого знаходяться виделки. Одну треба встромити в розетку на станції, іншу – в будь яку розетку в квартирі. Попередньо обов’язково потрібно вимкнути головний хатній рубильник біля лічильника. Якщо цього не зробити, станція через будинкову мережу намагатиметься заживити всі прилади, увімкнені у сусідів, і звичайно не впорається з таким навантаженням.

Проте варто пам’ятати, що самодіяльність в поводженні з електрикою є досить небезпечним заняттям і може призвести до травм і збитків. Тому, якщо ви не володієте спеціальними знаннями і навичками в електротехніці, треба попередньо звернутися за допомогою чи консультацією до фахівців.

Слабке місце – потужність

Головні параметри, які потрібно враховувати при виборі зарядної станції, це її ємність, максимальна потужність і пікова потужність.

При виборі ємності потрібно оцінити, які саме прилади ви збираєтеся живити від станції і протягом якого часу. Якщо, наприклад, йдеться про те, щоб під час вимкнення світла споживати енергію дуже економно, і використовувати тільки малопотужні прилади – підтримувати деяке освітлення в приміщенні, а також роботу роутера і ноутбука, то сукупно ці прилади, скоріше за все, споживатимуть близько 100 Ватт. Таку потужність потягне будь яка станція.

Проте, якщо під час відключення світла планується використовувати побутові прилади, то потрібно переконатися в тому, що станція здатна підтримувати їхню роботу. Потужність є відносно слабким місцем зарядних станцій, порівняно з бензиновими генераторами. Якщо навіть найменші і найкомпактніші генератори можуть видавати потужність від 1,5 кіловатт, то для зарядних станцій така потужність в більшості випадків є недосяжною.

Станції найбільш популярних моделей і середньої цінової категорії, як правило, можуть підтримувати потужність 200-600 Ватт. Тому використання таких приладів, як чайники, праски і “мікрохвилівки” в будь якому випадку доведеться відкласти до того, як подача електроенергії відновиться.

Деякі пристрої від провідних виробників мають корисну функцію пікової потужності. Вона дозволяє на дуже короткий час збільшити потужність понад максимальну для того, щоб забезпечити пускові струми приладів, обладнаних електромоторами.

Наприклад, якщо станція здатна розвивати потужність 300 Ватт, то вона цілком може підтримувати роботу холодильника, потужність якого – близько 200 Ватт. Проте при запуску компресора холодильник протягом кількох секунд споживає в 2-3 рази більше енергії, після чого повертається до своєї номінальної потужності. І якщо станція не здатна дати при запуску відповідний струм, то двигун не зможе розкрутитися. Тому, якщо в планах власника підключення приладів, яким потрібен пусковий струм, необхідно поцікавитися, чи підтримує станція відповідну функцію.

Ринок сьогодні пропонує покупцям широкий вибір зарядних станцій різних виробників в широкому ціновому діапазоні – від 20 до 300 тисяч гривень. Найдешевші з них – китайські “ноунейми”, які мають ємність від 150 Ватт-годин і підтримують мінімальний набір функцій.

Найдорожчі – масивні пристрої, ємність яких може перевищувати 3000 Ватт-годин, а максимальна потужність – 3000 Ватт. Можливості таких станцій є надмірними для домашного використання. Вони скоріше призначені для бізнесу, який виконує роботи з потужними інструментами в місцях, де немає електромереж.

Зарядні станції середнього класу від авторитетних виробників мають, як правило, ємність 300-700 Ватт-годин і потужність 300-600 Ватт. Їхня вартість знаходиться в межах 30-50 тисяч гривень.

Такі зарядні станції дозволять своїм власникам відносно комфортно пережити кількагодинні відключення енергії, не перериваючи роботи і домашніх справ.

В той же час, варто пам’ятати про те, що зарядні станції не стануть засобом захисту від блекауту. Бензиновий двигун існує незалежно від електричних мереж. Його робота пов’язана лише з наявністю пального на найближчій бензоколонці. Натомість зарядна станція допомагає лише в тому випадку, якщо періодично з’являється можливість її заряджати. Якщо ж трапиться ситуація при якій енергія в мережі зникне на тривалий термін, зарядні станції, розрядившись, стануть такими ж марними предметами, як і будь які інші електроприлади.

Next Post

Блендер KitchenAid – главный помощник на кухне

Ср Гру 21 , 2022
Блендер KitchenAid – главный помощник на кухне В наше время представить современную кухню без наших любимых и незаменимых бытовых помощников просто невозможно, ведь тратить много времени на готовку современные люди попросту не готовы. Именно поэтому люди прибегают к помощи различных приборов, одним из которых является блендер. Этот самый незаменимый девайс […]
Блендер KitchenAid

Можливо ви пропустили?