Що лікує дитячий психолог?

Дитячий психолог — фахівець, який надає психологічну допомогу. Такий професіонал не має вищої медичної освіти, тому не слід плутати психолога із психотерапевтом. На відміну від лікарів ці фахівці не можуть призначати медичні препарати. До сфери діяльності фахівців входять переважно консультування батьків та робота з дітьми щодо вирішення локальних проблем.

Дитячий психолог надає допомогу в подоланні типових вікових проблем, визначенні індивідуальних особливостей та здібностей дитини (у тому числі її характеру), налагодженні відносин з однолітками, батьками та близькими. Його підтримка актуальна у разі, якщо дитина страждає від нічних страхів, поганого апетиту, стурбованого сну, зміни настрою, затримок розвитку (у тому числі порушень мови), боязні спілкування, шкідливих звичок (гризе нігті, смокче пальці), боязні темряви та інше.

Що входить у сферу діяльності спеціаліста?

  1. Різні страхи (зокрема після фізичного насильства).
  2. Депресивні та тривожні стани.
  3. Стресові стани після травматичних емоційних подій (втрати одного з батьків, наприклад).
  4. Слабка воля, неорганізованість, неуважність, гіперактивність.
  5. Труднощі у спілкуванні або агресивна поведінка у стандартних та стресових ситуаціях.
  6. Складності адаптації у дитячому садку, у школі, у будь-яких незнайомих колективах, замкнутість.
  7. Втрата контакту з батьками (зокрема після конфлікту).

Разом з іншими фахівцями дитячі психологи займаються адаптацією дітей у соціумі, усувають проблеми з промовою (у тому числі заїкуватість), допомагають дитині, яка потрапила до прийомної сім’ї.

Відмінність дитячого психолога від інших фахівців

Консультація дитячого психолога допомагає дітям, які відрізняються психічним здоров’ям. Психічними розладами займаються психіатри, тому тільки вони можуть здійснювати діагностику серйозних патологій та проводити їх лікування з використанням спеціальних медичних препаратів. Також психологи не є лікарями-дефектологами. Він не зможе самостійно усунути причини затримки у розвитку, він може лише допомогти дитині на етапі лікування, підтримати її, налаштувати на позитивний результат, пояснити, що нічого страшного не сталося, і будь-які відхилення не є серйозною проблемою.

Психологи працюють не лише з дітьми, а й батьками, оскільки дуже часто коріння проблем криється саме у відносинах малюків та підлітків із дорослими. Тому найвищих результатів можна досягти тоді, коли ви звертаєтеся зі своєю дитиною відразу і до психолога, та інших фахівців.

Next Post

Дегідратор для нігтів: ключ до стійкого та довговічного манікюру

Вт Тра 14 , 2024
Ідеальний манікюр – це не лише красивий дизайн та охайна форма нігтів, але й міцне та довготривале зчеплення гель-лаку або штучних нігтів з натуральною нігтьовою пластиною. Для досягнення цієї мети професійні майстри манікюру використовують дегідратор для нігтів – незамінний продукт у їхньому арсеналі. Дегідратор для нігтів – це спеціальний засіб, […]
дегідратор для нігтів

Можливо ви пропустили?