В спорткомплексі НПУ ім. Драгоманова прямо на стіні з мозаїкою монтують скеледром

скеледром

В спорткомплексі НПУ ім. Драгоманова почали монтувати скеледром прямо на стіну з унікальною мозаїкою. Робітники вбили балки прямо в мозаїку, і пошкодили значну її частину — збили кілька кілограмів смальти, унікального матеріалу, який вже не виробляють в Україні.

Про це повідомили у спільноті ukrainianmodernism в Instagram.

Роботи тривають вже кілька днів.

Біля мозаїки лежить матеріали для зашивання стіни, і робітники кажуть, що через тиждень зашиють половину мозаїки.

У спільноті закликали керівництво спорткомплексу і ректора НПУ негайно припинити зашивання мозаїки і монтаж скеледрому і перейти до діалогу з громадою щодо відновлення пошкоджених ділянок мозаїки.

Робити скеледром на мозаїці — варварство і знущання над культурною спадщиною України. Мозаїки 2-ї половини ХХ століття — унікальний пласт нашої культури, створений українськими художниками. Мозаїка — це не муральчик фарбою зафігачить. Мозаїки робили зі смальти — це дорогий матеріал, який виплавляли на спеціальному склозаводі в Лисичанську. Професійний художник робив ескіз з дотриманням принципів монументальної композиції. З Лисичанська привозили кілька тон смальти, кололи на дрібні шматки — і далі йшла кропітка, багатомісячна праця. Кожен камінчик мозаїки художник викладав вручну. Завдяки феномену монументального мистецтва українські міста стали музеєм під відкритим небом”, – обурюють активісти.

Вони наголошують, що це публічне мистецтво належить кожному з нас, тож анонсували акцію протесту з вимогою зупинити монтаж скеледрому на стіні з мозаїкою та запрошують однодумців її підтримати.

Акція відбудеться в четвер, 16 грудня об 11:00. Тургенівська, 3/9.

Next Post

На Солом'янці сталась ДТП за участю поліції і таксі

Чт Гру 16 , 2021
У Солом’янському районі столиці вранці 16 грудня трапилася серйозна дорожньо-транспортна пригода. Там не розминулися Renault патрульних поліцейських і Volkswagen таксі Uber. Автівки зіштовхнулися на перехресті вулиці Народного Ополчення та Смілянської. Наразі причини аварії з’ясовують правоохоронці. За попередніми даними, хтось із учасників автотрощі намагався проскочити на червоний сигнал світлофора. На щастя, […]
ДТП

Можливо ви пропустили?