Лагідний конструктивізм або як Йосиф Каракіс створив будинок КВО в історичному центрі Києва

Уявіть, ви архітектор перед яким поставили завдання звести будинок. Ніби, нічого складного, це ж і є робота архітектора. Однак ділянка трикутна, поруч фундамент старовинної церкви, а навколо історичний центр Києва.

І треба органічно вписати свій будинок у цю дивовижну місцевість. Завдання стає значно складнішим. Тим не менш, Йосиф Каракіс блискуче його виконав. І житловий будинок Київського військового округу досі височіє за адресою Георгіївський провулок, 2.

Архітектор Йосиф Каракіс

Що ж побачив Каракіс, коли вперше прийшов на цю ділянку? Попереду огорожа тисячолітнього Софійського монастиря. Поряд зруйнована більшовиками Георгіївська церква. Від будівлі, що була побудована у 1744 на фундаменті старовинного храму, заснованого Ярославом Мудрим, лишилась лише купа каміння. Вона була знесена в рамках антирелігійної радянської кампанії. Позаду – Золоті Ворота.

Старовинна Георгіївська церква

Будувати безлику, типову споруду на такому місці було б злочином. Тим паче, що пізніше такі бездушні будівлі масово заполонили Київ. Але Йосиф Каракіс надто любив це місто. Тож він створив унікальний та цікавий проект.

Фото: Роман Пєтушков. На місці пам`ятника знаходився фундамент церкви
Фото: Роман Пєтушков. На місці пам`ятника знаходився фундамент церкви

Співавторами архітектора стали М.Ручко і В.Сазанський. Вони створили шестиповерховий будинок в стилі конструктивізму з елементами бароко. Згідно з первісним задумом, праворуч мала стояти вежа, що додавала ще два поверхи. Вежа була ніби повітряною, візуально легкою, увінчаною шпилем з зіркою. Вона стояла зі сторони Володимирської вулиці і доповнювала краєвид на бані Софійського собору.

Справа попереду Софійської дзвіниці видно вежу будівлі

Сам будинок має 5 секцій. Перша була шириною в 4 вікна та висотою у 8 поверхів. Друга секція – нижча та ширша. Вона має 5 поверхів, але ширина складає 8 вікон. Центральна, третя, має ширину 7 вікон, посередині прикрашена трикутним виступом. По боках рельєфу будівлі додають дві випуклі вперед частини. Четверта секція симетрична другій, як і п’ята. Лише вона була спроектована без вежі.

Фото: Роман Пєтушков

Вся поверхня будинку рясно прикрашена різноманітною ліпниною, барельєфами роботи Кавалерідзе, необарочною лиштвою з геральдичними символами.
Каракіс не став будувати на руїнах старовинної церкви. Будинок стоїть поруч, а на місці колишньої святині зараз розміщений пам’ятник прикордонникам.
Житловий будинок Київського військового округу гармонійно виглядав на межі Золотоворітської та Володимирської вулиці.

Фото: Марина Пєтушкова

Чому ж зараз він без вежі? Вже через два тижні після завершення будівництва у 1937 році до Києва прибула польська делегація. Її очільник Вацлав Гомулка, палкий ідеолог комуністичного руху, спитав у Микити Хрущова: «Чому в радянському Києві так багато церков?». Вже через тиждень вежа була розібрана.

Фото: Роман Пєтушков

І навіть під час реконструкції 1952 року її не відновили.
Зараз будинок за адресою Георгіївський провулок,2 є звичайним багатоквартирним. Планів щодо відновлення вежі немає.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Новим главою Київської ОДА став Михайло Бно-Айріян

Ср Лип 10 , 2019
Президент України Володимир Зеленський призначив Михайла Бно-Айріяна головою Київської обласної державної адміністрації. Указ президент підписав під час церемонії представлення нового голови Київської ОДА у Бориспільській міській раді. Про це повідомляє Громадське. «Хочу Михайла Бно-Айріяна вам представити, нового очільника Київської області. Можна поаплодувати, нова людина, це фаховий спеціаліст, дійсний менеджер», — […]

Можливо ви пропустили?