Важіль тиску на Київ: чому загострилися бої на Донбасі

У мережі 8 листопада з’явилася інформація про нове загострення у зоні бойових дій у районі Донецька, зокрема, про масштабні бої в районі Горлівки та Докучаєвська.

Волонтер Юрій Мисягін і лікар Олександр Чернов повідомляли про втрати з боку проросійських бойовиків. На думку координатора групи “Інформаційний спротив” Дмитра Тимчука, до вироблення “дорожньої карти” можна прогнозувати подальше загострення конфлікту по всій лінії фронту.

Група “Інформаційний спротив” протягом останніх тижнів повідомляла про те, що йде активне перекидання сил противника саме на цей напрямок. А якщо десь в районі концентрувалися їх війська, то зрозуміло, що це та рушниця на стіні, яка рано чи пізно вистрілить.

Загострення ситуації на цьому напрямку можна було очікувати і раніше. Який сенс у цьому? Що стосується Докучаєвська, то бойовики досить давно, з початку року точно, побоювалися, що Докучаєвськ буде взятий українськими військами. Відповідно, там вибудовувалась і система оборони. У цьому випадку ми бачили активність ДРГ. Можна сказати, що йде жорстка установка російського командування на продовження ескалації конфлікту в зоні АТО.

Ми пов’язуємо це з тим, що після останньої зустрічі “нормандської четвірки” була досягнута домовленість про вироблення “дорожньої карти”, у якій би зазначалися конкретні заходи щодо подальшої реалізації положень мінських домовленостей. Відповідно, можна було очікувати загострення відразу після цих домовленостей, які у вигляді “дорожній карти” повинні з’явиться наприкінці листопада, тобто протягом найближчих трьох тижнів. Можна було очікувати, що Росія дасть команду бойовикам активізувати обстріл — це традиційний для Кремля важіль тиску на Київ з тим, щоб він приймав умови Москви.

Зараз є два основних напрямки, за якими можливе подальше загострення: це приморський, маріупольський напрямок і в цілому ділянки на південь від Донецька. І не тільки в районі Докучаєвська. Просто є місця, де більш явно концентрувалися війська противника, йшло перекидання додаткових силових засобів. Але фактично зараз загрозливий напрямок всюди: починаючи від Донецька і далі на південь.

Не менш серйозні силові кошти сконцентровані в районі Світлодарської дуги, в районі Горлівки. У смузі Горлівка-Єнакієве теж зосереджуються сили і, ймовірно, на цьому напрямку, тобто на північ від Горлівки, теж буде ескалація конфлікту. Те ж стосується і напрямків уздовж річки Сіверський Донець в Луганській області, насамперед у районі Станиці Луганської. Якщо брати зону АТО, ми можемо практично по всій лінії фронту прогнозувати подальшу ескалацію конфлікту. Принаймні, до вироблення “дорожньої карти” це точно буде відбуватися.

Хоча “Мінськ-2” ніколи не виконувався з моменту підписання. Ми завжди говорили, що це мертвонароджене дитя і робити на нього ставку було б нерозумно. Але оскільки Київ під тиском Заходу продовжує чіплятися за “Мінськ-2”, це грає на руку Росії, яка може диктувати свої умови. Якщо “дорожня карта” буде вироблена в дусі побажань Путіна, ми можемо очікувати зниження ескалації конфлікту, а якщо ні, то нинішній градус протистояння продовжиться.

Що стосується широкомасштабних наступальних дій супротивника, то на даний момент ми не бачимо якогось масового перекидання російських військ на Донбас, а при нинішньому конфлікті в російських військах на окупованій території Донбасу навряд чи можливі якісь наступальні операції оперативно-тактичного рівня, можуть бути тільки тактичні дії, як ми зараз спостерігаємо в районі Докучаєвська або Широкіно.


Автор: Михаил Помогайбо

Next Post

На улице Павловская сносят очередной старинный дом (ФОТО)

Ср Лис 23 , 2016
Kievinform.com. В Киеве на улице Павловская 7 сносят старинный двухэтажный дом. Об этом сообщает Алена Ескина на своей страничке в Фейсбук. “Ну что, друзья? Павловская, 7: на наших глазах нагло уничтожается древний домик, который по более 90% объектов культурного наследства, не занесен в реестр, так что не имеет охранного статуса. […]
улица Павловская

Можливо ви пропустили?