Що означає операція “Джерело Миру”?

Джерело миру” – це третя за рахунком операція з серії транскордонних операцій, проведених турецькою армією на півночі Сирії. У даному регіоні діє терористична організація РПК та їі відгалуження, угруповання ЗНО/ПДС.

Метою операції “Джерело миру” є створення безпечної ситуації на кордоні Туреччини, забезпечення сирійським біженцям можливості безпечного повернення, а також забезпечення територіальної цілісності Сирії.

ЧОМУ ОПЕРАЦІЯ НАЗИВАЄТЬСЯ “ДЖЕРЕЛО МИРУ”?

На це часто задаване питання, а саме “Чому дану операцію називають “Джерело миру?” відповів Президент Реджеп Таїп Ердоган:

“Визначення назви нашої операції як “Джерело Миру” не було випадковістю з нашої сторони. Ми робимо цей крок, аби витіснивши терористичну організацію з регіону встановити справжній мир в Сирії. На нашому кордоні з боку Сирії з давніх часів знаходяться багато джерел. Саме тому ми, виходячи з близькості цих джерел, назвали нашу операцію “Джерелом миру”.

ОПЕРАЦІЯ НЕ Є НАПРАВЛЕНОЮ ПРОТИ КУРДІВ

Ціллю даної операції жодним чином не є курди, а лише РПК, ЗНО, ДСС, та причетні до цих інші терористичні організації: “Під час громадянської війни в Сирії Туреччина прийняла тисячі курдів, які шукали притулку, та до сих пір розміщує їх в містах Шанлиурфа та Газіантеп. Дана операція Туреччини не може бути направлена проти курдів, яких ми вважаємо своїми братами. Навпаки, проводячи операцію ми хочемо позбутися терористичного угруповання ЗНО, яке є відгалуженням РПК та становить небезпеку для курдів через ідеологічні чистки. Крім того, Туреччина на зборах по вирішенню сирійського питання, висунула чітку ідею про те, що інтереси усіх сирійських курдів, окрім причетних до YPG, мають бути представлені. Створення нового Конституційного комітету – один з найбільш конкретних прикладів цьому.”

Захист територіальної цілісності Сирії також має бути під наглядом: “Туреччина з самого початку на всіх міжнародних зібраннях висловлює ідею про те, що територіальна цілісність Сирії має бути збережена. ЗНО або ДСС становить загрозу однаковою мірою як для Туреччини, так для територіальної цілісності Сирії”.

9 жовтня 2019 року Збройними силами Туреччини була розпочата операція “Джерело миру” на сході від річки Євфрат з метою захисту своїх кордонів, блокування утворення терористичних коридорів на півночі Сирії, нейтралізації терористичних організацій і терористів, перш за все “Ісламської держави”, РПК/СГК-ПДС/ЗНО, які становлять загрозу для національної безпеки, а також з метою забезпечити стабільність та безпеку в регіоні, захистити мирне населення і зменшити потік міграції до Туреччини, нормалізувати життя в області, звільненій від терористів, створити середовище, яке заохотить сирійців, що перебувають в Туреччині, в безпечний і добровільний спосіб повернутися до свого рідного краю і домівок.

Операція проводиться згідно з правами Туреччини, що випливають з міжнародного права, зокрема, положення статті 51 Статуту ООН, в якому йдеться про право на самооборону.

Як і попередні операції “Щит Євфрату” та “Оливкова гілка”, операція “Джерело миру” проводиться збройними силами Туреччини та Сирійською національною армією проти терористичних організацій ІД, РПК/СГК-ПДС/ЗНО, з метою звільнення населення регіону, що проживає на півночі Сирії, незалежно від етнічного походження має на меті позбавити пригнічений сирійський народ на сході від Євфрату від страждань та повернути безпритульних на їхні рідні землі.

Туреччина є країною, яка веде найбільш серйозну боротьбу з “Ісламською державою”.

Туреччина, шляхом проведення операцій “Щит Євфрату” та “Оливкова гілка”, звільнила територію площею 4000 км2 на півночі Сирії від терористичних організацій ІД та РПК/СГК-ПДС/ЗНО, ініціювала мирні заходи для нормалізації життя, а також, гарантуючі безпеку цивільного населення, забезпечила повернення більше, ніж 360000 сирійських біженців до своїх домівок.

Успіх операції “Щит Євфрату”, так само як і успішне проведення згодом операції «Оливкова гілка» завадили новій хвилі міграції до Європи.

Автор—юрист Еврен Дамян

Next Post

Перехід на е-квиток у громадському транспорті Києва відкладений на рік

Вт Жов 22 , 2019
Перехід на єдиний електронний квиток в Києві відкладено мінімум на рік. Про сказав директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров в коментарі “Сегодня”. В кінці жовтня київська влада планувала повністю вивести з обігу жетони в метро і паперові квитки при оплаті проїзду в міському наземному транспорті. Їх повинні були повністю […]

Можливо ви пропустили?