Як раніше виглядало озеро Тельбін у 1950-70-х роках

У мережі показали цікаві архівні фото озеро Тельбін на Березняках до Києва в середині ХХ століття.

Про це пишуть на сторінці “Клуб корінного киянина” у соціальній мережі Facebook.

Озеро Тельбін, 1950-ті“, – йдеться у повідомленні.

Озеро Тельбін

1960-ті. Березняки та новостворене озеро Тельбін“, – пишуть в пабліку.

Озеро Тельбін

На озері Тельбін. Березняки. 1970-ті роки“, – сказано в повідомленні.

Озеро Тельбін

Озеро Тельбін знаходиться в житловому масиві Березняки, має форму, схожу на українську букву «Г». Це озеро вважається одним із найбільших в Києві. Максимальна глибина озера — 7 метрів.

В озері живуть соми, окуні, плотва та дикі качки. Поруч з озером ростуть липи, вздовж берега є бетонні доріжки. Глибина озера сягає семи метрів, а площа становить 0.1 км². Озеро привертає до себе фанатів творчості Віктора Цоя. Тут у 1986 році знімався перший короткометражний фільм про гурт Кіно: Кінець канікул, режисер Сергій Лисенко. Верба, біля якої проходили зйомки фільму, має назву Дерево Цоя. Отримала статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення в лютому 2020 року.

На березі Тельбина розташовані дві церкви. На березі озера є обладнаний пляж. Мала частина пляжу огороджена парканом.

Біля Тельбина є дитячий та спортивний майданчики. Біля озера розташовані кафе і ресторани.

Санстанція Дніпровського району брала проби води в озері, результати позитивні: вода відповідає всім стандартам. Кишкову паличку та патогенні організми в ній не виявили.

Озеро відоме ще з часів Середньовіччя. Вперше озеро згадується (під назвою «Тербін») в грамоті царів Іоанна і Петра Олексійовичів від 1694 року. У XVIII столітті на берегах озера було засновано поселення Кухмістерська Слобідка. Наприкінці XIX століття озеро Тельбин в своїй північній частині закінчувалося далеко на Русанівці, зараз від Тельбина залишилося лише 40 % його колишньої акваторії. Сучасна річка Дарниця є залишками колишнього Тельбина. У 1870 році у зв’язку з будівництвом Києво-Курської залізниці просто посеред водойми був прокладений насип, через що озеро було розділено на Тельбин та Нижній Тельбин. До побудови масиву Березняки у 1970-х роках навесні під час повеней на Дніпрі озеро з’єднувалось із ним.

Згідно з однією з версій, озеро Тельбин має таку назву, бо в ньому часто плавали нутрощі забитих тварин — тельбухи, які скидалися в озеро з місцевої бойні. За озером розташовувалася невелика Слобідка-хутір Зательбін Березняк на п’ять дворів, що й дала назву жилому масиву. У 2017 році на озері було встановлено й запущено систему аерації, яка насичує киснем воду і очищає її.

Next Post

Всі пляжі Києва, повний список

Нд Чер 16 , 2024
Літо – пора відпочинку, сонця і, звичайно ж, пляжу. Через військову агресію Росії не всі можуть дозволити собі відпочинок на українському морі чи за кордоном. Але столиця пропонує своїм мешканцям та гостям відвідати місцеві пляжі на берегах Дніпра. На щастя, Київ має велике різноманіття місць для відпочинку, засмаги та плавання. […]
Пляжи Києва

Можливо ви пропустили?