Такими постали Золоті ворота: як виглядала візитівка Києва у 19 сторіччі

Золоті ворота є однією з культових візитівок столиці. Це головна брама стародавнього Києва, що й досі збирає довкола себе велику кількість не лише гостей столиці, а й місцевих мешканців.

Золоті ворота мають тривалу та не менш цікаву історію, велика кількість подій якої зосереджена саме в XIX столітті.

Апостроф“, посилаючись на фото Facebook-групи “Спрага”, розкаже та покаже Золоті ворота у 1850-х роках.

Золоті ворота

Зокрема до цього фото залишили наступний допис:

“Золоті ворота. З літографії Василя Тімма, 1858 рік”.

Золоті ворота були одними з трьох великих міських воріт, що були зведені ще при Ярославі Мудрому. Їх спорудження, наряду з будівництвом Софійського собору, було описано в “Повісті временних літ”. Після монгольської навали в грудні 1240 року та до XVI століття письмові джерела не згадують про Золоті ворота. Втім, документи XVI—XVII століть вказують на те, що ворота вже були частково зруйновані. Мартін Ґруневеґ, купець і мандрівник зі Львова, згадував у 1584 році:

“Золоті ворота ще стоять, але переважна частина їх поруйнована…”.

Перед Золотими воротами були зведені земляні оборонні споруди, де розміщувалися військові гарнізони. До середини XVIII століття вони виконували функцію оборони міста у складі фортифікаційного комплексу, після чого їх було частково засипано землею, щоб запобігти подальшому руйнуванню.

З 1820-х років розпочалася епоха археологічних досліджень Києва, і одними з перших об’єктів для розкопок стали Золоті ворота. У 1832 році імператор Микола І визнав руїни вартими збереження, що дало старт фінансуванню розкопок з державного бюджету з наступного року. Ось якими були Золоті ворота в 1870-ті роки.

Під час розкопок було виявлено дві паралельні стіни — східний пілон довжиною 25 метрів та західний, довжиною 13 метрів, з висотою приблизно 8 метрів. Внутрішні сторони стін були прикрашені пілястрами та невеликими нішами, а техніка мурування споруди нагадувала ту, що була використана при будівництві Софійського собору.

25 червня 1834 року Золоті ворота були урочисто відкриті, освячені та підсвічені. Для збереження пам’ятки вживалися заходи: верх стін було оброблено вапняним розчином, а зверху покрито шаром дерну. Надалі були вжиті інші заходи для посилення збереження руїн: проведено реставрацію давньої мурівки на певних ділянках, побудовано підпірні стіни, встановлено металеві арматурні з’єднання, а довкола об’єкта встановлено огорожу з чавуну.

Завдяки таким заходам Золоті ворота збереглися до наших днів. Проте, попри всі зусилля, пам’ятник продовжував страждати від впливу погоди, що викликало занепокоєння серед дослідників. Вже в 1970-х роках було ухвалено рішення збудувати над руїнами павільйон, який би не лише захистив їх від руйнувань, але й допоміг відтворити первісний вигляд конструкції. Проте ще у 2 половині та в кінці XIX століття брама мала наступний вигляд.

Золоті Ворота Золоті Ворота Золоті Ворота

Золоті Ворота
Ілюстративний вигляд середньовічча
Золоті Ворота
Золоті Ворота Сучасний вигляд

 

Next Post

Як зараз виглядає знищений Ан-225 "Мрія"

Чт Кві 4 , 2024
Під час свого візиту до Києва 3 квітня президент Фінляндії Александр Стубб відвідав розбитий окупантами аеропорт “Антонов” у Гостомелі, де стоїть знищений росіянами надважкий літак Ан-225 “Мрія”. Про це повідомляють у МВС. Т.в.о начальника Північного Київського територіального управління полковник Артем Ілюхін разом з бійцями бригади “Рубіж” “Гвардії Наступу” показали міжнародній делегації місця найзапекліших боїв за летовище […]
Мрія

Можливо ви пропустили?