Фото і історія “будинку-обманки” в Києві

У минулому столітті в Києві прямо на кручі збудували незвичайний будинок на вулиці Трьохсвятительській, який своєю чудернацькою архітектурою приваблював усіляких аферистів.

Про це пише “Вечірній Київ”.

У центрі Києва, на вулиці Трьохсвятительській, 11 розташований дуже незвичайний будинок. Його називають будинок-обманка – у нього дві сторони – лицьова та виворітна. Як відомо, Київ, особливо його центральна частина, стоїть на пагорбах. Складний рельєф змушував проектувальників та архітекторів напружувати свій інтелект та застосовувати різні складні інженерні технології та новинки. Архітектура при цьому часто виходила дуже химерною. Такий унікальний будинок звели на вулиці Трьохсвятительській, 11.

Історія його починається на початку ХХ століття. У 1910 році цю складну, з урвищем, ділянку придбав Гаврило Позняков – комерсант і домовласник, який вирішив збудувати тут прибутковий будинок (готель). Оскільки місце не зовсім зручне для будівництва, купив землю він дуже дешево. Дав завдання інженеру Вадиму Катериничу, і той дуже швидко знайшов вихід, придумавши, як збудувати будинок. До 1912 р. він був зведений і почав швидко приносити прибуток.

Якщо стати біля парадного входу – з боку Трьохсвятительської, то не побачите нічого незвичайного, настільки типова і звичайна будівля початку 20-го століття.

А от якщо вдасться увійти до парадного, то тут уже все незвичайно. Оскільки сходи будуть йти як вгору, так і вниз. Якщо зійти вниз і вийти в затишний внутрішній дворик, то з подивом можна побачити, що будиночок став більшим. Як це? Все просто. З вулиці будинок заввишки 3 поверхи, з двору цілих – 5.

Трьохсвятительська

Будинок Обманка Будинок Обманка Будинок Обманка

Розповідають, що у 80-ті роки хитрі фарцівники використовували будинок-обманку для своїх афер. Вони підводили довірливу людину до одного входу, брали гроші, обіцяючи скоро винести “дефіцит”, і благополучно виходили з іншого входу. Саме та обставина, що різновисотність видно лише з боку, допомагало їм дурити людей.

 

Next Post

Як виглядав столичний Хрещатик в кінці ХІХ століття, архівні фото

Пн Лют 12 , 2024
У мережі показали архівні фото центру Києва – Хрещатик у 1880-ті роки. По вулиці тече струмок, а замість звичним на сьогоднішній день машин їздять вози із запряженими кіньми. Відповідні світлини опублікувала група “Клуб Корінного Киянина” у Facebook, – повідомили на Апострофі. “Дійсно, навіть уявити тяжко що так все виглядало. Струмок Хрещатик тече по поверхні, під […]
Архівні фото

Можливо ви пропустили?