Опіковий центр на Троещині: масштабний задум, нікчемна реалізація

На околиці міста височіє одна грандіозна недобудова. Те, що вже готове, вражає своїми розмірами. Однак протягом декількох десятиліть на будівництві немає жодного працівника, там не шумить техніка, не покладено жодної цеглини. Мова йде про недобудовану лікарню на Троєщині.

Після вибуху на Чорнобильській АЕС до Києва їхали переповнені автобуси з евакуйованими мешканцями. Люди покинули минуле життя і їхали в невідомість. Їм видали квартири на Троєщині. Проте радянська влада знала, що радіація це невидимий ворог, якого досить важко перемогти. Тож було вирішено збудувати найбільший в Радянському Союзі центр по боротьбі з наслідками радіації.

Проект був дійсно масштабний. Повністю автономна лікарня на 1500 палат зі всім необхідним обладнанням, вертолітний майданчик, операційні і навіть церква – будівництво почалось у 1986 році.

Місце обране недалеко від спального району, де переселенці отримали житло. Раніше там стояла церква.

Навпроти лікарні в 1991 році «чорнобильцям» виділили ділянки землі без права на капітальне будівництво. Здавалось, все під контролем, і переселенці отримають змогу почати нове життя, отримувати кваліфіковану медичну допомогу і навіть побудувати невеликі заміські дачі.

З розвалом СРСР фінансування проекту припинилось. Більше того, в 2006 році на місці ділянок, виділених «чорнобильцям» почалось будівництво VIP-містечка “Деснянський».

Елітне містечко “Деснянський”

Перед Євро-2012 місцева влада спробувала довести будівництво хоча-б до якогось логічного завершення, однак успіху не досягла.

Недобудова користується популярність серед молоді та екстремалі. У 2015 році група Brutto  зняла на території недобудови кліп «Родни край», а в 2016 те саме зробила група Zapaska.

 

Сьогодні лікарня немає жодних перспектив і повільно руйнується.

Автор: Марина Пєтушкова

Фото: Роман Пєтушков

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

На полігоні в Київській області двоє солдатів строкової служби підірвалися на невідомому предметі

Пт Лют 22 , 2019
Двоє військовослужбовців строкової служби отримали травми в результаті підриву невідомого предмета на полігоні в Київській області. Інцидент стався в четвер, 21 лютого. Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомляє 72-я окрема механізована бригада імені Чорних запорожців. “21 лютого на полігоні в Київській області в результаті підриву невідомого вибухового предмета […]
АТО-Артиллерия

Можливо ви пропустили?