Як виглядав столичний Хрещатик в кінці ХІХ століття, архівні фото

У мережі показали архівні фото центру Києва – Хрещатик у 1880-ті роки. По вулиці тече струмок, а замість звичним на сьогоднішній день машин їздять вози із запряженими кіньми.

Відповідні світлини опублікувала група “Клуб Корінного Киянина” у Facebook, – повідомили на Апострофі.

“Дійсно, навіть уявити тяжко що так все виглядало. Струмок Хрещатик тече по поверхні, під час дощу перетворюючись на ріку, через декілька років у 1888-1889 побудують колектор і він зникне з поверхні вулиці”, – розповідають жителі столиці у коментарях під фото.

Архівні фото

Цей струмок брав витоки з Козячого болота в районі сучасного Майдану Незалежності, а також джерел в районі Європейської площі. Він не був випрямлений у канаву, як річка Глибочиця, яка протікала між Верхним і Нижнім валом, а хаотично протікав вулицею. Під час злив струмок сильно розливався та підтоплював будинки.

Аби сховати цю річку у величезну цегляну трубу та засипати землею, взимку 1888 року почалося будівництво Хрещатицького колектора. Це обійшлося Києву доволі дешево – у 100 тисяч рублів. Через рік трубу ввели в експлуатацію. Наразі струмок досі є під Хрещатиком. Підземна труба починається з Європейської площі та впадає в інший підземний струмок Клов біля ділового центру “Парус”.

Крім того, на фотографії можна побачити дбайливо обгороджені деревця, які були висаджені вздовж вулиці Хрещатик від Великої Васильківської вулиці сучасного Шевченківського району.

Архівні фото

Next Post

Київський трамвай у 1950-60-х роках. Архівні фото та історія розвитку

Ср Лют 14 , 2024
У 1950-60-х роках Київський трамвай переживав активний розвиток мережі, яка була однією з ключових складових громадського транспорту міста. Після Другої світової війни, в умовах відновлення та інтенсивної реконструкції міста, трамваї відігравали важливу роль у забезпеченні перевезень пасажирів, сприяючи відновленню та розвитку економіки та розбудові цілковито нового міського ландшафту. Далі “Апостроф” […]
Київський трамвай

Можливо ви пропустили?