Європейська площа постійно змінювала пам’ятники. Історичні фото Києва

Завдяки історичні фото Києва можна не лише побачити, як виглядала Європейська площа у Києві у 1950-х роках, а й дізнатися, які пам’ятники на ній розміщувалися протягом ХХ століття.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці “”Спрага”: в Києві цікаво”.

Так, у 1911 році на Європейській площі, яка тоді називалася Царською, до дня святкування 50-річчя скасування кріпосного права, встановили пам’ятник імператору Олександру II. Проте проіснував він недовго, адже уже за 8 років, у 1919 році, монумент знесли.

За кілька місяців на його місце встановили фігуру червоноармійця із фанери, у “будьонівці”, шинелі та з гвинтівкою в руках, висотою 8 метрів. Пам’ятник назвали: “Червоноармійцю – захиснику народних мас”. Проте і цей монумент простояв недовго. Уже того ж року його, як й інші радянські пам’ятники знесли денікінці, які захопили Київ.

У 1944 році на Європейські площі встановили пам’ятник Сталіну. Тоді в журналі “Огонек” написали: “І перше, що роблять люди, звільнивши свої будинки, вулиці та міста від фашистських нелюдів, це зводять пам’ятник найбільшому полководцю в історії людства, наймудрішому вчителю, найріднішій і найулюбленішій людині на Землі – товаришу Сталіну. Ось чому одночасно у Києві, Одесі, Мінську, Харкові та багатьох інших містах піднялися величні пам’ятки вождю”. Цей монумент знесли у 1956 році й з того часу на площі пам’ятників більше не було.

Історичні фото Києва

Історичні фото Києва

Історичні фото Києва

Історичні фото Києва

Історичні фото Києва

Next Post

Історичне фото Набережної Києва. Цікаві факти

Ср Жов 4 , 2023
У мережі з’явилося історичне фото набережної Дніпра з боку мосту Патона у 1959 році. Вже через 50-60 років на цьому місці з’являться кілометрові затори. Фотокартку опублікував ресурс “Київ автомобільний”. Набережне шосе розташоване уздовж Дніпра від Поштової площі до мосту Патона. Загальна протяжність набережної орієнтовно 5 км. Шлях від Подолу вздовж Дніпра існував вже […]
Історичні фото Києва

Можливо ви пропустили?