Депутати Київради вирішили знести на Хрещатику садибу 19-го століття

Депутати Київради підтримали проєкт рішення про передачу земельної ділянки під садибою 19 століття на Грушевського, 4б поблизу Хрещатика.

За рішення проголосували 87 депутатів, лише двоє натиснули «проти». Земельну ділянку передали в оренду компанії «Грааль» для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельного центру на місці пам’ятки архітектури, – пише Хмарочос.

Грушевського, 4б

«За» рішення проголосували представники всіх фракцій в Київраді: УДАРу, Європейської солідарності, Слуги народу, Голосу, Єдності, Батьківщини, ОПЗЖ. «Проти» та «Утримались» – лише три депутати з 99.

Грушевського, 4б

Перед засіданням всім депутатам роздали інформаційну довідку від забудовника про будівництво офісно-готельного центру з рендерами об’єкту. В ній вказано, що реалізація проєкту має для Києва стратегічне містобудівне значення. Хмарочос зауважує, що ці рендери не є проєктом чи будь-яким іншим офіційним документом, а лише пропозиціями.

Грушевського, 4б

Грушевського, 4б

З 1989 року будинок на Грушевського, 4б визнали непридатним для проживання, а його мешканців виселили. В 2006 році колишні мешканці приватизували квартири і продали їх фірмі «Грааль». Проте не всі приміщення належать компанії, тому передача ділянки в оренду передбачає імовірне знищення чужого майна.

Київські захисники історичної спадщини проводили мітинги на захист цієї будівлі більше 10 років. У 2000 роках було представлено проєкт будівництва. Згідно з ним, на місці старої забудови мав з’явитися готельно-офісний комплекс «Столичний» висотою 160 метрів. У 2011 році будинок внесли до реєстру історичних будівель. Через місяць суд скасував дане рішення.

Грушевського, 4б

Департамент архітектури та містобудування не надавав містобудівних умов та обмежень для будівництва на Грушевського, 4б. Також відсутній детальний план території.

«Мапа реновації» вказує, що дореволюційний житловий флігель Івана Бонадурера цінний як приклад ранньої забудови вулиці Грушевського, яка майже не збереглася. У його проєктуванні будинку брали участь видатні київські архітектори: В. Ніколаєв, О. Шварценберг, С. Рикачов. На захист будівлі від знищення стала Національна спілка архітекторів України.

Next Post

Душ біля метро: в Києві придумали оригінальний порятунок від спеки

Пт Чер 25 , 2021
У Києві невідомі встановили біля входу на станцію метро “Дорогожичі” душову кабінку, щоб усі бажаючі могли трохи освіжитись. Знімок з актуальною “інсталяцією” опублікував журналіст Максим Щербина на сторінці в Facebook. Зверху душової кабінки дбайливо залишили пляшки з водою, і під буквою “М”, що позначає метро, додали літери того ж кольору […]
Душ

Можливо ви пропустили?