Мовний омбудсмен запропонував, щоб глухонімих вчили тільки на «українській мові жестів»

Мова жестів

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь занепокоївся тим, що учні, які користуються жестовою мовою, погано володіють українською мовою. Він заявив про необхідність терміново це виправити і перевести все навчання глухих з російської на українську мову жестів.

«На жаль, сьогодні більшість педагогічних і соціальних працівників на недостатньому рівні володіють українською жестовою мовою.

Тому розвиток української мови жестів, створення доступної мовного середовища для осіб з порушеннями слуху в навчальному процесі, повне забезпечення сучасними навчально-методичними, дидактичними матеріалами, як це визначено чинним законодавством, гідна оплата праці в педагогічній і соціальній сферах – серед пріоритетів, які повинні бути визначені управлінцями в сфері освіти та соціальної політики », – написав Кремінь.

Також він запевняє, що в його секретаріат надходить багато скарг про порушення мовного закону в школах.

«На жаль, з переходом більшості навчальних закладів на дистанційну форму навчання кількість таких випадків і форм самих порушень вражає.

Це пов’язано як з відсутністю контролю за виконанням навантаження педагогічними, науково-педагогічними працівниками адміністраціями навчальних закладів, так і свідомим ігноруванням учасниками освітнього процесу мовного законодавства », – зазначив він.

Він нагадав, що згідно із законом мовою освітнього процесу на всіх рівнях є тільки державна мова. І закликав повідомляти про  тих, хто відступає від цієї норми.

Раніше ми повідомляли, що Кремль блокує проведення обміну полоненими до Нового року.

Next Post

В київському сквері з`явилась лавка з переробленого пластику

Сб Лис 28 , 2020
Лавку встановили у Сквері Київських Інтелігентів, що на розі вулиць Велика Житомирська та Гончара. Ініціаторами виступили активісти громадської організації «Агенти змін». Кілька місяців у столиці збирали пластикові кришечки для переробки і подальшого створення вуличних меблів. Контейнери для збору встановили в багатьох закладах громадського харчування. – Кожна лавка складається з 12 секторів, які […]
лавка з переробленого пластику

Можливо ви пропустили?