Правда та радянські міфи про столичний Будинок спеціалістів

Біля станції метро «Політехнічний інститут» за адресою проспект Перемоги, 30 стоїть вельми цікавий будинок. На перший погляд, він виглядає звичайним, проте варто придивитись, і можна побачити багато цікавого. Мова йде про так званий «Будинок спеціалістів».
Будівля була зведена у 1934-1935 роках для спеціалістів. В той час так називали людей з вищою освітою, що працювали в народному господарстві. Автором проекту був архітектор Микола Холостенко.

Микола Холостенко
Микола Холостенко

До речі, це один із найбільш видатних київських архітекторів, що працював у часи Радянського Союзу. Спершу він представляв школу конструктивізму. Був на чолі архітектурного факультету Київського художнього інституту. А з 1934 року стояв на чолі проектної майстерні Київської міської ради. На початку війни не був мобілізований за станом здоров’я. В 1943 році Холостенко вивезли до Германії, де він працював робітником на фабриці. Йому вдалось уникнути ГУЛАГА, навпаки, в 1953 році Микола був назначений Головним архітектором інституту «Київпроект».
Проте повернемось до будинку спеціалістів. Він був зведений трестом «Облжилстрой». За стилістикою його можна віднести до пізнього конструктивізму. Під час будівництва були поєднані опорні цегляні стіни та металевий каркас. Будинок має 5 поверхів, 10 секцій. Всього було 100 квартир, в основному на 3 або 4 кімнати. Будівля має затишний внутрішній двір, сформований завдяки двом неоднаковим по довжині крил будинку. Раніше на місці сучасного дитячого майданчику був 2-метровий басейн. Пізніше замість басейну побудували спортивний майданчик, де зимою заливали ковзанку.

Будинок спеціалістів
Будинок спеціалістів

Увагу привертають рельєфи на фасаді. Фриз виконувала група скульпторів під керівництвом Бернарда Кратко. Рельєф складається з трьох груп. Ліва та права зображають різні галузі праці (є молотобоєць, геодезисти). А центральна частина присвячена культурним заняттям. Там зображені музиканти, танцюристи, спортсмени.

Фриз на будинку спеціалістів
Фриз на будинку спеціалістів

Під час Другої світової війни в будинку мешкали вищі чини німецької армії. І в 1943 році радянські диверсанти провели ризиковану операцію. Річ у тому, що підвал будинку використовувався німцями як бомбосховище.

Будинок спеціалістів
Будинок спеціалістів

Ходили чутки, що бомба впала у шахту ліфта, пролетіла крізь всі поверхи та розірвалась лише в підвалі. Проте більш вірогідно, що або підпільникам, або завербованим киянам, що обслуговували цей будинок, у підвал була підкладена годинникова бомба. Коли почалось бомбардування, і німецьке командування сховалось у підвалі, бомбу підірвали. В результаті операції загинуло декілька генералів.
Пізніше будинок відремонтували, і сьогодні там знаходяться квартири.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Либідь. Могутня річка ув`язнена в колекторі

Вт Жов 9 , 2018
Історія про легендарних братів Кия, Щека, Хорива та сестри їх Либідь відома багатьом. Досі історики сперечаються чи правдива казка про створення Києва. Проте, хоч би що там було, а імена видатних засновників міста увіковічені в назвах природних об’єктів. Мова йде про гори Щекавиця, Хоривиця та річку Либідь. Вперше річка Либідь згадується в літописах у 968 році. […]
Либідь

Можливо ви пропустили?