В Україні введуть суворі штрафи за руйнування і перебудову пам’ятників архітектури

Нові зміни в законодавство з охорони культурної спадщини розробили в КМДА. Штрафи за неналежний догляд за історичними будівлями в Україні зростуть з 1700 до мільйона гривень.

У цьому році Верховна Рада повинна прийняти в другому читанні законопроект №8202 “Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини”. Згідно з новими поправками штрафи зростуть в сотні разів. Про це в інтерв’ю Delo.ua розповів Олександр Никоряк, директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Законопроект розробляли кілька років фахівці КМДА. У минулому році його в першому читанні підтримала Верховна Рада VIII скликання. Нові зміни в законодавство з охорони культурної спадщини вводять великі штрафи за руйнування і неналежний догляд за історичними пам’ятками. Так якщо зараз штраф за руйнування старовинної будівлі становить смішну суму в 1700 гривень, то після прийняття поправок власнику доведеться викласти від 500 тисяч до мільйона гривень.
“Ми пропонуємо зробити штраф за руйнування не тільки однаковим для фізичних і юридичних осіб, а ще й збільшити його в рази – до рівня, коли власникам історичних будівель вже буде невигідно доводити їх до руйнування в надії на будівництво чергової багатоповерхівки, відбуваючись смішним для них штрафом в 1700 гривень. Передбачено і впровадження ряду нових штрафів. Сподіваємося, що не опустять правку щодо можливості застосування фінансових санкцій та до тільки виявлених об’єктів охорони культспадщини, прирівняти таким чином до будинків зі ста тусом пам’ятника “, – поділився Никоряк.
Зараз ведеться активна робота до прийняття нових правил. “Законопроект вже підтримали на комітеті, тому ми сподіваємося на його прийняття Верховною Радою вже в найближчі місяці. Це дуже важливо для нашої країни. Адже ми боремося за статус цивілізованої європейської держави, без поваги до історичної спадщини про нього не може бути й мови. Подивіться на Італію, Німеччину, Польщу. Далеко вони від нас, правда? Там бездумно пам’ятники архітектури і історії не зносять, балкони на будують і пластикові вікна в рами не ставлять “, – підкреслив директор департаменту.

Next Post

На Русанівці грабіжники підірвали банкомат разом із відділенням «Ощадбанку»

Сб Лис 30 , 2019
У ніч з 29 на 30 листопада близько 4.00 на вулиці Ентузіастів Дніпровського району Києва двоє невідомих пограбували «Ощадбанк». Вони планували підірвати банкомат, вибух зруйнував усе відділення. Як повідомляють Вартові.Еспресо, попередньо встановлено, що грабіжників було двоє, вони заклали під банкомат газовий балон. Вибух вийшов настільки потужний, що зруйнував фасад відділення, уламки […]

Можливо ви пропустили?