Будинок з льоду – розвага для киян наприкінці XIX сторіччя

Літо в розпалі, температура повітря в Києві б`є історичні рекорди. Тож давайте згадаємо, одну розвагу, що була в парку Шато-де-Флер (зараз Маріїнський парк) наприкінці XIX сторіччя. Мова йде про Льодовий будинок.

В Києві такий оригінальний атракціон був збудований у 1889 році. Він працював з 22 січня до 7 березня. Будинок складався з трьох кімнат: передпокою, спальні та кабінету.

У спальні знаходилось ліжко з льоду. Постільна білизна була майстерно виконана з того самого матеріалу. Поряд стояли капці. Біля стіни стояв льодяний умивальник. Проте найбільше дивував камін з хмизом, що горів. Все це теж було виконано з льоду. Для того, що підпалити хмиз, його поливали нафтою.

В кабінеті стояв стіл з годинником та гральними картами. Стояли крісла, горіли свічки, було декілька статуй. Все це зроблено теж з льоду.

В цьому парку стояв Льодяний будинок

Сам будинок був побудований із плит прозорого льоду. З двох кінців дому височіли дві вежі. Ворота прикрашали льодяні дельфіни. А перед парканом стояли чотири льодяні гармати та дві мортири.

Ввечері будинок підсвічували бенгальськими вогнями. Виглядало все неймовірно та казково.

Однак, варто зазначити, що ідея будинку з льоду належала не киянам. Це була своєрідна зменшена копія льодяного палацу, збудованого в 1740 році в Петербурзі. Тоді імператриця Анна Іоанівна наказала збудувати холодний палац спеціально на честь весілля її придворних блазнів. Підкоряючись владі імператриці, бідолахи всю ніч провели у льодяній спальні, ледь не змерзнувши до смерті.

Льодяний палац в Петербурзі

Але, льодовий дім в Києві все ж був екзотичною розвагою для всіх бажаючих, а не насмішкою над людьми, як у Петербурзі.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Затверджено остаточний перелік проектів-переможців ГБ-4

Ср Чер 19 , 2019
На урочистому засідання Громадської бюджетної комісії прийнято остаточне рішення із затвердження списку проектів-переможців Громадського бюджету-4. Переможцями стали 554 проекти на суму 160 млн грн. Загалом проголосували 191 712 осіб, які віддали 654 651 голос. Про це під час брифінгу повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. За його словами, список проектів-переможців буде опубліковано […]
КМДА Київрада

Можливо ви пропустили?