Забутий Київ. Міська дума знищена більшовиками

Майдан Незалежності неодноразово змінював свій зовнішній вигляд. Розкажемо про часи коли там знаходилась Київська міська дума.

У 1834 році було скасоване Магдебурзьке право для Києва. Микола І ввів посаду міського голови. Оголосили про вибори. Брати участь могли всі у кого була нерухомість в Києві. На перших виборах київського міського голови було 72 кандидати, перемогу здобув купець Парфентій Дегтерьов.


У 1876 році з’явилось цегляна будівля міської думи. Воно було збудоване за проектом архітектора Шиллє. Будинок мав два поверхи, зверху стояв шпиль зі скульптурою святого Михайла. У 1900 році будівля була реконструйована, там з’явився третій поверх.
Тоді Майдан Незалежності отримав назву Думської площі.
У 1913 році перед будинком був побудований пам’ятник Петру Столипіну. Проте монумент стояв недовго, вже в березні 1917 він був знищений.


В радянські часи в приміщеннях міської думи знаходились обласні і міські партійні комітети КП(б)У.


Будинок був знищений радянськими військами у 1941 році. Тоді, відступаючи, червоноармійці підірвали історичний центр міста.

А в планах реконструкції Хрещатика, що були утверджені після війни, не знайшлось місця для старовнинного будинку Міської Думи. Його остаточно знесли.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Київське метро. 58 років історії найпопулярнішого транспорту столиці

Вт Лис 6 , 2018
Сьогодні київське метро святкує свій 58 день народження. Саме 6 листопада у 1960 році на мітингу перед станцією метро «Хрещатик» відбулось урочисте відкриття київського метрополітену. Перша ділянка мала довжину 5,2 км, працювало 5 станцій: від «Вокзальної» до «Дніпра». Киянам сподобався новий вид транспорту, вже в перші два місяці метро скористалось […]

Можливо ви пропустили?