Чи вчиться влада на трагічній історії?

Куренівська трагедія

 13 березня 2021 р. виповниться 60 років з дня Куренівської трагедії. В цей день 1961 року на людей з боку пагорбів Кирилівського гаю із штучно утворених збірників пульпи, що знаходились майже на 40-метровій височині над Куренівкою, посунула величезна лавина води і бруду.

Ця лавина неслась із швидкістю біля 5 м/сек, змітаючи все на своєму шляху—одноповерхові будинки, дерева, електричні стовпи, людей. Передній фронт лавини за свідченнями постраждалих, досягши вул.Фрунзе (Кирилівська), здійнявся на висоту до 15 м. Він зносив, перевертав, трощив трамваї, тролейбуси, машини, заповнював будівлі, що встояли, брудною масою через вибиті вікна, засмоктував в цю багнюку людей. Одна із постраждалих згадує, як встигла вискочити із переповненого автобуса разом з якимось чоловіком і встигла добігти до огорожі стадіону «Спартак» і вчепитися в цю огорожу. Почувши вибух, вона озирнулась і побачила як палає з людьми автобус, в якому була і вона.

Про ці жахіття є багато спогадів постраждалих. Зокрема в youtube. Достатньо запитати «Куренівська трагедія 13 березня 1961 р.» і ви отримаєте документальні спогади постраждалих і архівні фото, що з’явились нарешті після багаторічних заборон.

Але мова не про саму трагедію, а про те, як і чому до неї прийшли. Передивишись в yuotube спогади постраждалих і коментарі фахівців, доволі зрозумілою стає техногенна сторона трагедії. Що ж призвело до техногенної катастрофи? Прорахунки, помилки, недбале ставлення до  ретельного геологічного дослідження проектувальників. Гонитва за виробничими показниками ціною грубішого порушення технологічних норм при заповненні ємностей пульпою, зверхність і неприйняття попереджень про загрози керівництвом. Якби все це було не так , то і техногенної катастрофи б не було, а тодішній мер не пішов би трагічно з життя. Мабуть докори сумління вкоротили йому життя.

А що відбувається зараз. Пагорб, що здіймається на 60 м над стадіоном «Спартак» і лікарнею ім. Акад.Павлова, і на якому сумнозвісний «ІнтерГалбуд» будь-що намагається звести багатоповерхівку, незважаючі на всілякі заборони, знаходиться в декількох десятках метрів від огорожі стадіону і входу до лікарні.  КМДА добре відомо вже не один рік, що забудовник порушує законодавство і намагається без законних дозволів будувати багатоповерхівки, і в цьому ігноруванні законів йому сприяла Земельна комісія КМДА минулого скликання. До речі, під час періоду, що проходили місцеві вибори, забудовник припинив свою діяльність. Але наступного дня, як стало відомо, що  наш мер втримав за собою «крісло», робота закипіла без перерв на вихідні.

В 1952 році, коли приймалися рішення про  збірники пульпи, геологічними дослідженнями І можливими загрозами, які можуть статися від цих споруд майже через 10 років, ніхто не переймався. А тих, хто може і переймався цим питанням, ніхто не чув. А тепер, хіба, відбувається не те ж саме? Але тоді виправдовувались потребами країни в виробнцтві будівельних матеріалів. А  зараз? Чиї потреби вдовольняються і якою ціною?

Автор: Людмила Талалай

 

Next Post

Подробиці вбивства Олександра Дерев`янко: імена зловмисників та їх план

Нд Гру 6 , 2020
Стали відомі деталі жорстокого вбивства відомого українського музиканта Олександра Дерев’янка у Києві. На той світ артиста відправив чоловік, який брав у нього уроки гри на гітарі. Про це пише “Страна” із посиланням на власні джерела у МВС. Як вдалося з’ясувати журналістам, злочинці душили Дерев’янка грифом від гітари. Нападниками були 35-річний […]
вбивство Дерев'яненко

Можливо ви пропустили?