Київське метро. 58 років історії найпопулярнішого транспорту столиці

Сьогодні київське метро святкує свій 58 день народження. Саме 6 листопада у 1960 році на мітингу перед станцією метро «Хрещатик» відбулось урочисте відкриття київського метрополітену.

Перша ділянка мала довжину 5,2 км, працювало 5 станцій: від «Вокзальної» до «Дніпра». Киянам сподобався новий вид транспорту, вже в перші два місяці метро скористалось 4,6 млн осіб.
Київський метрополітен став третім у Радянському Союзі після Московського та Ленінградського.

Запрошення на відкриття метрополітені
Запрошення на відкриття метрополітену

Як будували

Ідея про те, що добре було б в Києві прокласти метрополітен з’явилась ще в кінці XIX сторіччя. Проте криваві події початку XX сторіччя завадили перетворитись цій ідеї на реальність. Після другої світової війни почалась грандіозна реконструкція міста, що фінансувалась із союзного бюджету. Тоді ж київське метро було внесене в плани відновлення міста. У липні 1945 року визначили три основні напрямки: Святошино-Бровари, Куренівка – Сталінка (Деміївка), Сирець – Печерськ.

Будівництво станції "Дніпро"
Будівництво станції “Дніпро”

Реальні роботи почались у 1949 році. Перші тунелі з’єднали станції «Арсенальна» так «Дніпро» у 1951 році, а останні перед запуском тунелі були прокладені між станціями «Вокзальна» та «Університет» у 1959 році. Почались роботи по оздобленню вестибюлів перших п’яти станцій.
У 1965 році по мосту Метро лінія перетнула Дніпро. З’явились станції у жилих районах лівого берега.
На початку 70-х років почалось будівництво другої лінії метро Оболонсько-Теремківської. У 1976 році відкрились перші три станції «Площа Калініна» (Метро Незалежності), «Поштова площа» і «Червона площа» (Контактова площа). На початку 80-х років лінія досягла Оболоні. У 2005 році почалось будівництво ділянки метро від станції «Либідська». І до 2013 року були відкриті «Виставковий центр», «Іподром», «Теремки»
У 1981 році почалось будівництво третьої лінії. Перша ділянка була готова лише в 1989 році. Вона складалась зі станцій «Золоті ворота», «Палац спорту» та «Мечникова» (Кловська). Повністю лінія була готова у 2004 році.

Один із перших потягів-метро

Рекордсмени Київського метрополітену

Першою станцією з якої поїхав потяг стала «Дніпро». Цікаво, що там найдовша довжина платформи в місті, 124 метрів замість 100. Там може зупинитись потяг із 6 вагонами, проте ніяка друга станція метро такий потяг прийняти не зможе.
«Арсенальна» це найглибша станція у світі. Її побудовано на глибині 105,5 метрів. Причому для спорудження було використано революційний на той час метод. Детальніше прочитати про будівництво «Арсенальної» можна тут.

Вестибюль Арсенальної
Вестибюль Арсенальної

А станція «Золоті ворота» займає 11 місце у рейтингу 15 найкрасивіших станцій метро у світі, яке склало видання Bootsnall. Також вона є в переліку 22 найгарніших станцій Європи, за версією Daily Telegraph.

Золоті ворота
Золоті ворота

Станції – привиди

Всім, хто часто користується київським метрополітеном, відомо, про «Львівську браму». Це майже готова станція, проте вона так і не була відкрита. Крім неї є ще дві закинуті на півшляху станції.
«Теличка» повинна була знаходитись між «Видубичами» та «Славутичем». Її почали будувати в 1991 році, а заморозили проект в 1992.
А між «Лук’янівською» та «Дорогожичами» є невеликі перегони в тунелях та вентиляційна шахта. Це повинна була бути станція «Герцена». Але було прийняте рішення про припинення робіт.

Львівська брама
Львівська брама

Трохи статистики

• Всього на даний момент у київському метрополітені працює 3 лінії і 52 станції;
• Загальна довжина ліній 69,648 км;
• Працює 3 депо («Дарниця», «Оболонь», «Харківське»);
• Всі потяги мають по 5 вагонів;
• На 26 станціях працює 122 ескалаторів;
Вже 58 років кияни і гості міста користуються метрополітеном. А найкраще те, що його історія постійно продовжується. Можливо, колись буде побудоване і сумнозвісне «метро на Троєщину»

 

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Забутий Київ. Ресторан, де подавали м`ясо ведмедя

Сб Лис 10 , 2018
У 70-80-х роках минулого століття в Києві було місце, де можна було скуштувати відбивні з оленини, зайчатини, перепелів і навіть ведмежатини. Це був відомий на все місто ресторан «Мисливець». Причому, назва повністю відбивала концепцію закладу. Триповерховий ресторан знаходився на Гідропарку біля мосту Метро. Всередині він був оформлений у вигляді мисливського будиночка. Шкіри на стінах, роги, […]

Можливо ви пропустили?