Либідь. Могутня річка ув`язнена в колекторі

Історія про легендарних братів Кия, Щека, Хорива та сестри їх Либідь відома багатьом. Досі історики сперечаються чи правдива казка про створення Києва. Проте, хоч би що там було, а імена видатних засновників міста увіковічені в назвах природних об’єктів. Мова йде про гори Щекавиця, Хоривиця та річку Либідь.

Вперше річка Либідь згадується в літописах у 968 році. Тоді вона становила серйозну перешкоду для загарбників та була природним рубежем оборони Києва. А сьогодні вона в основному тече у колекторі, колись могутні води сковані бетонними берегами. Ба більше, ця річка визнана однією з найбрудніших в Україні. Як же так сталось?

Либідь на старовинній листівці
Либідь на старовинній листівці

В часи Київської Русі внаслідок заболоченої пойми, вода не замерзала навіть у сильні морози. Тому річка захищала стародавній Київ в півдня. У літописах 1135 року згадується, що князі Ольговичі разом з половецькими племенами намагались подолати Либідь. У IX-XII столітті річка була суднохідною, на березі стояли водяні млини, а у водах плавало багато риби. До речі либідські карасі були вельми популярними у місті. Тоді ширина річища була 1 км, глибина річки сягала 20 м. Либідь вбирала в себе багато джерел: Китаївський, Паньківський, Звіринець, Протасів Яр, Мокрий та велика кількість невеличких струмків.

Либідь в середині 50-х років
Либідь в середині 50-х років

У 1866-1870 роки почалось будівництво залізниці. Болотисту місцевість осушували. Через це річище річки обміліло. Проте у басейні ріки було багато ярів, повних піску та землі. Під час весняних повеней, та осінніх злив струмки повноводні струмки по цим ярам з несамовитою силою текли до річища ріки, викликаючи потопи та створюючи трясовини.

Либідь впадає в Дніпро
Либідь впадає в Дніпро

У 1908-1910 роках Либідь в ширину ще сягала 18 метрів. Саме тоді в районі залізничного депо побудували високі бутові стіни, що скували могутню річку.
В той самий час ріка почала становити серйозну загрозу здоров’ю містян. З будинків та підприємств постійно кидали сміття, зливали каналізаційні відходи. Заболочені ділянки стали розсадником малярії. Потрібно було негайно вживати заходів, щоб запобігти екологічній катастрофі в місті.

Сучасна Либідь
Сучасна Либідь

У 1936 році почалось будівництво Либідського колектору. За 50 років річка майже повністю була схована в бетонних стінах. Лишилось лише декілька невеликих ділянок на поверхні.

Либідь в колекторі
Либідь в колекторі

Сучасна Либідь має довжину 17 кілометрів. Витік знаходиться в районі бульвару Івана Лепсе. Далі річка протікає в крізь район Караваєві дачі в сторону залізничного вокзалу. Далі річище протікає паралельно залізниці повз палац «Україна», Володимирського ринку, через Деміївську площу і впадає в Дніпро в районі метро «Видубичі».
Отже, річка з легендарною назвою, колись небезпечна перешкода для ворогів, тепер тече, схована в каналізацію.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

 

Next Post

"Жовтень". Кінотеатр, що пережив окупацію, більшовиків та руйнівну пожежу

Чт Жов 11 , 2018
На Подолі 29 січня 1931 року було людно. Оскільки це був перший день роботи нового кінотеатру «Жовтень». Показували кіно «Гегемон». Чому це важливо? Тому що «Жовтень» це перший побудований після революції кінотеатр у Києві. Йому довелось пережити багато подій, однак і сьогодні його глядацькі зали вельми популярні серед містян. Але, […]
Кінотеатр Жовтень

Можливо ви пропустили?