У Бабиному Яру почалося скандальне будівництво: зводять синагогу, яка за документами МАФ

Бабин Яр
Фото: Big Kyiv

На території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” біля самого схилу за пам’ятником “Менора” розпочалося  зведення каркасу майбутньої синагоги в ареолі православного та єврейського кладовищ.

До будівництва цього приватного об’єкта дотичні російські мільярдери єврейського походження, які ведуть успішно бізнес у путінській Росії. Спорудження відбувається під постійним наглядом охорони, повідомляє київське інтернет-видання.

Єврейська громада разом із Йосифом Зісельсом одразу після заяв  прихильників російського проекту вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру заявила, що дана ділянка є частиною православного кладовища, а це означає, що будувати синагогу там неприпустимо.

“Єврейська релігійна традиція однозначно забороняє будь-яке будівництво на місцях кладовищ і масових поховань. Спроба побудувати синагогу на землі Православного кладовища є образою єврейських духовних і моральних цінностей, а також відвертою провокацією проти православних віруючих“, – сказав він.

Згідно плану розвитку заповідника, територія колишнього Кирилівського православного кладовища є одним з найдавніших київських некрополів, і вона є охоронною зоною, в якій будувати не можна.

“Автори приватного проекту хотіли довести, що там немає захоронень і організували посеред зими розкопки орієнтовно на глибині 1,5 метра і натрапили на рештки людського черепа. Замість того, щоб викликати поліцію при виявленні людських решток,  вони повернули череп назад і засипали землею“, – розповів співробітник Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”, науковець Михайло Гутор.

Розкопки наприкінці грудня-початку січня проводило приватне підприємство “Пам’ять і слава” на замовлення приватного Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, а не державний Інститут археології.

При цьому із адміністрацією Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” ніхто не радився і їх позицію про недопущення будівництва на цій території не було враховано.

Як стверджують у заповіднику, згідно проектів документів синагога значиться як мала архітектурна форма або МАФ. Дозвіл на її зведення видав Міністр культури та інформаційної політики  Олександр Ткаченко та відповідно міський Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

“Зараз вони будують синагогу, а за документами вона значиться як мала архітектурна форма – МАФ“, – розповідає Михайло Гутор.

 

 

Next Post

На Андріївському узвозі з'явився пам`ятник Гоголю

Пт Бер 26 , 2021
Пам’ятник письменнику встановили без жодних анонсів, обговорень і конкурсів. Це викликало обурення у киян. За словами київського урбаніста Віталія Селика, встановлення скульптури на Андріївському узвозі виглядає дивним та нелогічним кроком. Каже, для цього є вулиця, назвала ім’ям письменника. А те, що це зробили без обговорення, є продовженням поганої тенденції. На […]
Гоголю

Можливо ви пропустили?