Історія київського району Татарка, фото маєтків

До сьогоднішньго дня у Києві збереглися будівлі маєтків 19 століття у мікрорайоні, який називають Татарка.

Про історію Татарки розповів ресурс “Спрага: в Києві цікаво”, пише Апостроф.

У 1840 році тут, у міжгір’ї між Подолом, Глибочицею, Щекавицею, Лук’янівкою, Юрковицею, Вовчим та Реп’яховим ярами, оселилися 60 сімей татар, які прибули з Нижнього Новгорода до Києва у пошуках кращого життя. Перші татарські сім’ї поселилися в районі нинішньої вулиці Татарської. Пізніше поселенці почали переміщувати своє житло до гори Щекавиці, ближче до Житнього ринку.

Татари займалися переважно миловарництвом та торгівлею. Спочатку новосели розвозили свій товар по селах і київських вулицях, потім стали скуповувати та перепродувати старі речі.

Пізніше для татар відкрили молитовне приміщення у будинку Калиновича за адресою Мирна, 5, а 29 жовтня 1913 року губернатор Суковкін заклав перший камінь у фундамент кам’яної мечеті по вулиці Гоголівській, 29. Однак будівництво призупинили у зв’язку з початком Першої світової війни.

На Татарці у 1897 році була збудована Свято-Макарівська дерев’яна церква. До 1917 року при храмі існувало братство, яке займалося просвітою та благодійністю, працювали школа, бібліотека та дитячий притулок. За весь час свого існування храм не діяв всього чотири роки – з 1938 до 1941 року.

Татарка Татарка Татарка Татарка Татарка

 

Next Post

Галицька площа та будівництво цирку. Архівні фото

Пн Лют 19 , 2024
У мережі з’явилися архівні фото Галицької площі в Києві, відомої як Євбаз, до та після будівництва будівлі Національного цирку в 1950-х роках. Про це пишуть на сторінці “Клуб корінного киянина” у соціальній мережі Facebook, передає Апостроф. “Київ. Галицька площа, початок 50-х. На місці клумби нині цирк. далі видно тополі – […]
Галицька площа

Можливо ви пропустили?