“Літаюча тарілка” в Києві визнана пам`яткою архітектури

«Літаючу тарілку» архітектора Флоріана Юр’єва на Либідській площі внесли до реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Протягом п’яти днів КМДА має внести «Тарілку» в список щойно виявлених пам’яток об’єктів культспадщини. Це стане завершальним етапом її внесення до державного реєстру пам’яток місцевого значення.

Такий крок має вберегти «Літаючу тарілку» від «нещасних випадків», каже міністр. Наприклад, від будівництва нового торгового центру, додає він.

«Літаюча тарілка» на Либідській – будівля Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, побудована в 1971 році. Вона є пам’яткою радянського модернізму. Поряд із нею на орендованій території будують ТРЦ Ocean Mall, який планують відкрити у 2020 році. Орендатором є власник ТРЦ Ocean Plaza. Власники ТРЦ планують відновити «Тарілку» та створити там музей науки, але автор оригінального проєкту будівлі Флоріан Юр’єв виступив проти й презентував свій проєкт відновлення.

Представники ТРЦ Ocean Mall пообіцяли не перетворювати «Літаючу тарілку» на вхідну групу до ТРЦ та погодилися на часткову реалізацію авторського проєкту. Архітектор Флоріан Юр’єв заповів авторське право на будівлю державі. Він попросив Президента України визнати будівлю національним пам’ятником архітектури й не допустити її реконструкції з прибудовами.

Джерело

Next Post

У 130 навчальних закладах Київщини виявили коронавірус, хворіє 321 людина, - ОДА

Пт Жов 9 , 2020
У Київській області вже в 130 навчальних закладах зафіксовано коронавірус як у педагогічних працівників, так і в учнів. Про це повідомляє прес-служба Київської ОДА. “Зокрема, хворіє 321 людина (152 учні та 169 вчителів), на дистанційному навчанні – понад 19 тис. осіб і на самоізоляції 201 окремий клас в 97 навчальних […]
школа

Можливо ви пропустили?