Архівне фото та історія будинку з демонами в центрі Києва

Загадковий та моторошний водночас – будинок з демонами Гессельбейна, більш відомий серед киян як “Колиска Духа”, понад сто років притягує до себе любителів містики через свій нестандартний вигляд та історії, повязані з будівництвом будинку та життям його мешканців.

Незвичний будинок, розташований по вулиці Городецького 15 було побудовано архітектором Едуардом Брадтманом на замовлення пруського барона Вільгельма Гессельбейна на території колишньої садиби Мерінга, розповіли у “Клубі Корінного Киянина” у Facebook, – передає Апостроф.

Прибутковий дім у стилі раннього модерну отримав поетичну назву “Колиска Духу” через те, що приховує у собі багато таємниць.

Фасад будівли прикрашає голова Кроноса (Сатурна), а у чудернацькій ліпнині зашифрована давньогрецька легенда про народження Зевса.

Архівне фото Києва

Згідно з міфом, Кронос пожирав своїх малих нащадків, аби вони не претендували на його безмежну владу. Саме після народження молодшого сина Кроноса Зевса, титаніда Рея сховала малюка від батька. Постать Реї прикрашає парадний вхід “Колиски Духів”.

Крім античних персонажів на фасаді будівлі багато квітів та рослинного орнаменту.

Історики кажуть, що дата будівництва, що значиться на фасаді (1886 -1948) є хибною, оскільки у 1886 році садиба ще не була виставлена під забудову та входила до садиби Мьорінга. Є припущення, що будинок зведено десь між 1901 – 1903 роками.

будинок Гессельбейна

Ще одна загадка, якій й досі дивуються місцеві краєзнавці – той факт, що будівля вціліла після пожежі на Хрещатику у 1941 році.

Попри те, що сьогодні екстер’єр будівлі значно погіршився через сучасні вивіски та пластикові вікна, “Колиска Духу” залишається одним з найкрасивіших місць столиці.

будинок Гессельбейна будинок Гессельбейна будинок Гессельбейна будинок Гессельбейна будинок Гессельбейна будинок Гессельбейна будинок Гессельбейна

Next Post

Як будували Гостиний двір у Києві. Архівні фото

Пт Лют 2 , 2024
Унікальний Гостиний двір, створений за проектом архітектора Луїджі Руска, збудували ще на початку ХІХ століття. Тематична Facebook-спільнота “Спрага” розповідає історію будівництва Гостиного двору та публікує архівні світлини. Будівництво розпочалося у 1809 році. Новий Гостиний двір планували звести на місці знесеного старого. Влада хотіла створити торговий комплекс у вигляді замкнутого прямокутника з внутрішніми службовими приміщеннями, до яких […]
Гостиний двір

Можливо ви пропустили?