Замок Річарда, який не має відношення до Англії. Архівні фото

Столиця України вражає своїми історичними пам’ятками, яких в Києві налічуються сотні, якщо не тисячі, та одна з найромантичніших і найзагадковіших споруд Києва – Замок Річарда. Він знаходиться на Андріївському узвозі, біля підніжжя гори Воздихальниці.

Цікаву історію знаменитої столичної пам’ятки розповіли у спільноті “Спрага”: в Києві цікаво” у Facebook.

Жодних сучасних кав’ярень, брендових бутіків або галерей – у 60-ті роки ХХ сторіччя відомий Андріївський Узвіз був звичайним житловим кварталом. Тодішні місцеві не звертали особливої уваги на архітектурну унікальність будинків. Там й у самих будівлях були звичайні квартири, деякі з них – комунальні.

Втім, поміж інших будівель виділявся шестиповерховий будинок із вузькими вікнами, які нагадували середньовічні бійниці, а велика башта на даху, здавалось, сягала неба. Очевидна занедбаність внутрішнього подвір’я з великою кількістю арок надали цьому будинку вигляду старого замку.

Замок Річарда

Насправді ж, під містичною аурою загадковості, ховалась звичайнісінька комуналка. Серед інших мешканців жив там Річард Матвійович Юревич, поляк, якому під час першої світової війни вдалось втекти з полону та в 1918 році оселитись в Києві. Річард Юревич на новому місці жив активним соціальним життям, а його дім довгі роки асоціювався в місцевих з багатолюдними зустрічами, на яких декламували поезію, та співали пісні під келих вина.

Поміж себе кияни називали згаданий будинок “Замком Річарда”. Навіть сьогодні цей готичний архітектурний об’єкт має репутацію одного з містичних місць столиці. Таку славу Замок Річарда отримав через те, що колишні мешканці змінювались тут дуже швидко. Крім цього, стверджувалось, що зі стін будівлі чутно моторошні завивання – ніби голоси з потойбіччя.

Розібратись з полтергейстом вдалось історику Степану Голубєву, пише портал “Київ – моє улюблене місто”.

Чоловік знімав квартиру в цьому будинку, тож мав можливість детально оглянути приміщення. Причина жахливих звуків виявилась простою – кажуть, будівельники, які зводили будинок, замуровали в стіни горлечка скляних пляшок: вони й завивали наче привиди, коли на вулиці був вітер. Таким чином робітники помстилися недобросовісному підряднику Дмитру Орлову за те, що не заплатив за виконану роботу.

Замок Річарда Замок Річарда Замок Річарда Замок Річарда Замок Річарда Замок Річарда

Next Post

У Києві руйнується унікальна пам’ятка архітектури, фото і відео

Чт Лют 1 , 2024
У Києві стоїть пусткою та руйнується унікальна пам’ятка архітектури кінця ХІХ століття – будівля колишнього Бактеріологічного інституту. До початку повномасштабного вторгнення у міської влади були наміри щодо її реставрації, але тепер це стало не на часі. Отже разом із цим храмом науки незабаром може зникнути визначна пам’ятка старого Києва. Про […]
Бактеріологічний інститут

Можливо ви пропустили?