Правила дегустації лікеру Амаретто

Лікер Амаретто має дуже цікаву та романтичну історію виникнення, яка починається в епоху Ренесанса. У далекому 1525 році один із найкращих учнів геніального Леонардо да Вінчі отримав замовлення на розпис жертовника в церкві, яка була збудована на честь Діви Марії. І тоді молодий художник Бернандино Луіні почав шукати модель, з якої б міг написати святий образ.
За випадковим збігом обставин моделлю стала молода вдова, яка була хазяйкою готелю, розташованого поруч із церквою. Під час роботи молоді люди дуже зблизилися та стали коханцями. І коли жертовник уже був готовий, жінка вирішила винагородити художника пляшкою бренді, настояного на абрикосових кісточках. І саме цей напій став прототипом Амаретто.

Як подавати та дегустувати лікер?

Міцність Amaretto коливається від 21% до 30% залежно від конкретної торгової марки. Лікер можна пити в чистому вигляді, у складі коктейлів чи використовувати для приготування вишуканих десертів.
Лікер Амаретто
Але щоби напій не втратив свої унікальні смакові якості, потрібно дотримуватися деяких правил його подачі та дегустації.

Час подачі

Основними нотами смаку лікеру є мигдаль, ваніль та шоколад, тому його краще подавати в якості дижестиву. Цей напій стане ідеальною компанією до десертів: морозива, тістечок із кремом чи ягід. А от з основними стравами цей солодкий смак зовсім не поєднується.
Ще одна перевага подачі Амаретто в кінці трапези — його склад сприяє покращенню травлення та позбавленню від відчуття важкості в шлунку.

Температура

Напій має досить щільну структуру, тому оптимальна температура його подачі 18-22°С. Саме за таких умов відкривається можливість оцінити його високі органолептичні характеристики.
Якщо ж занадто охолодити лікер, спирт стане основною нотою смаку. До того ж, може з’явитися неприємна гірчинка.
А от у коктейлі з Amaretto можна додавати лід, це навпаки сприятиме інтенсивнішому вивільненню аромату.

Темп

Солодкий та ароматний лікер п’ють повільно, насолоджуючись кожним його ковтком. Пити залпом вважається дурним тоном, адже за таких умов смакові рецептори просто не встигнуть включитися в роботу.
Стандартна порція на одну людину становить 40 мл. Не рекомендується випивати більше 2 порцій за один вечір — незважаючи на низький вміст алкоголю, напій солодкий та насичений, тому може стати причиною сп’яніння.

Посуд

Краще подавати Амаретто в спеціальних бокалах невеликого об’єму: 30-60 мл. Зовні цей посуд схожий до фужерів для сухого білого вина, просто має менший розмір.
Що робити, якщо вдома немає підходящого посуду? Виправити цю проблему можна, замовивши потрібні бокали та ще багато всього корисного в онлайн-маркеті МАУДАУ. А поки що можна подати чистий Amaretto в рюмках для горілки.
Якщо ж готуєте коктейль на основі цього лікеру, для подачі будуть актуальними високі бокали будь-якої форми. Кава з Амаретто зазвичай подається в чашках.

Next Post

"Музей непотрібних речей" у Києві. Унікальні експонати

Вт Січ 30 , 2024
У Києві на території заводу з переробки вторсировини по вул. Євгена Маланюка, 112 існує “Музей вторсировини”, він же “Музей непотрібних речей”. Про це розповідає ресурс “Спрага”: в Києві цікаво”. Зазначається, що частина експонатів знаходиться на території заводу під дахом, а частина – просто неба. Серед експонатів музею – дореволюційний патефон, статуетка найсильнішої у світі людини Івана […]
Музей непотрібних речей

Можливо ви пропустили?