Через критичну ситуацію на Дарницькій ТЕЦ кияни лівого берега можуть залишитися без тепла

“Фактичний власник Дарницької ТЕЦ просто кладе державні гроші в свою кишеню”.

Дарницька ТЕЦ

Через критичну ситуацію на Дарницькій ТЕЦ кияни лівого берега можуть залишитися без тепла. Як пише видання Телеграф, ТЕЦ обслуговує 350 тисяч споживачів, виробляє для них тепло, електроенергію та поставляє їм гарячу воду.

Основним управляючим бенефіціаром Дарницької ТЕЦ (ООО “Єврореконструкція”) є так званий сірий олігарх Анатолій Шкрібляк, пише Телеграф. Сьогодні ТЕЦ знаходиться у плачевному стані. Хоча на папері значна частина коштів постійно перераховуєтся на нібито компенсацію ремонту та реконструкції станції, щороку – приблизно на 170 млн гривень.

А насправді, за останніх 20 років ніяких модернізацій станції не проводилося, наголошує видання. Лише нещодавно було анонсовано установку двох фільтрів. Так звані ремонтні роботи проводять фірми-прокладки на папері за завищеними тарифами. Фактичний власник ТЕЦ просто кладе державні гроші в свою кишеню. Також пан Шкрібляк аморально заробляє на закупівлі та доставці вугілля для ТЕЦ, наукових дослідженнях та екологічних програмах.

На сьогоднішній день у пана Шкрібляка розрослася ціла імперія. Основні: енергетична, будівельна і аграрна. Через кіпрські офшорні компанії він є бенефіціаром чотирьох найбільших теплоелектростанцій – ООО “Єврореконструкція” (Дарницька ТЕЦ), ПРАТ “Черкаське хімволокно” (Черкаська ТЕЦ), ТОВ “ТехНова” (Чернігівська ТЕЦ), ТОВ “Сумитеплоенерго” (Сумська ТЕЦ).

Основною схемою “заробітку” Шкрібляка є участь у схемах закупки вугілля для українських ТЕЦ з території ОРДЛО та РФ. У правоохоронців є основні схеми руху вугілля і грошей у 2017-2019 роках, де вказані конкретні підприємства та реквізити фірм, а також до матеріалів оперативників залучені прізвища відповідальних осіб, задіяних у “схематозі”. За підрахунками спеціалістів, з кожної тонни вугілля “маржа” тіньового куратора Шкрібляка становила близько 25-30 доларів, що при щорічних поставках на 4 підконтрольних йому ТЕЦ в об’ємах близько 1,4 мільйона тонн дає щонайменше 30-50 млн прибутку.

“Витік даних із кримінальних справ свідчить, що кожний рік з “ОО Єврореконструкції” виводилося до 50 млн доларів чистого прибутку. А.Шкрібляк докладає ці гроші до кредитів ЄБРР або будь-якого іншого західного банку, через офшорні компанії і аудит легалізує вкрадені кошти через будівництво, наприклад, ТРЦ і, таким чином стає власником “білих” активів на сотні мільйонів євро. Він реальний “сірий” мільярдер. Захований у коконі, який охороняється корупційною системою не дозволяє це показати.

Величезні суми грошей виводяться із України через так звану “управляючу компанію” з довірених осіб Шкрібляка, яка діє за принципом ОЗГ. Ця компанія займається всім – від постачанням вугілля, газу до продажів електроенергії, ремонтів на сотні мільйонів гривень і відмивання коштів. Найголовніше – вона контролює всі грошові потоки”, – йдеться у статті Телеграф.

Next Post

В аеропорту Бориспіль за день у восьми людей виявили підроблені Covid-сертифікати

Вт Жов 26 , 2021
За минулу добу, 25 жовтня, на території міжнародного аеропорту Бориспіль правоохоронці виявили у восьми людей підроблені сертифікати про вакцинацію проти коронавірусу. Прокуратура відкрила кримінальні провадження за статтею 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України. Найбільше покарання за цією статтею передбачає штраф […]

Можливо ви пропустили?