Брудна вода з Десни: фахівці пояснили алгоритм дій у разі виникнення проблеми

Ситуація через виявлення нечистот, які були скинуті з росії у річку Сейм і тепер прямують Десною до Києва залишається під контролем. Всі оперативні служби готові до випадків можливого негативного розвитку подій.

Про це сьогодні на брифінгу в Києві повідомив директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук, – Пише Каштан.

“В місті ситуація стосовно води спокійна і не викликає ніяких занепокоєнь. На рівні міста створено та працює в цілодобовому режимі оперативний штаб, який збирає всю інформацію. На даний час результати аналізів не викликають занепокоєння. Ми чітко знаємо, де ця пляма, як вона прямує. Вся наша система міста повністю готова до будь-яких надзвичайних подій, які можуть виникнути”, — сказав Ткачук.

За його словами, інформація про забруднення води в Сеймі почала надходити до відповідних українських структур ще з 14 серпня.

Водночас присутній на брифінгу голова правління — генеральний директор ПрАТ “АК “Київводоканал” Олег Лисюк розповів, що двічі на добу фахівцями підприємства проводяться аналізи води на Деснянській водозабірній станції.

“На сьогоднішній день в районі водозабору вода доброї якості, відхилень немає”, — запевнив Лисюк.

Він зазначив, що співробітники “Київводоканалу” з іншими службами моделювали ситуацію як впоратися із цим забрудненням маючи ті технології, які на сьогодні є у підприємства, і знайшли вихід.

“Ми провели дуже велику роботу, щоб впровадити технологію очищення води від неприємного запаху за допомогою активованого вугілля, який є природним абсорбентом”, — поділився інформацією Лисюк.

За його словами, враховуючи, що такий реактив в Україні не виробляється, було знайдено його виробника в Європі. В результаті вже у п’ятницю столичний водоканал очікує на прибуття вантажу.

Брудна вода з Десни

У той же час, як зазначив керівник “Київводоканалу”, очікується, що брудна вода Десною дійде до Києва не раніше ніж за два тижні.

Водночас учасники брифінгу підкреслили, що фахівці враховують усі можливі сценарії розвитку подій.

“У нас є декілька джерел водопостачання (Києва, — ред.): з Десни, Дніпра, артезіанських джерел. Тому методом диверсифікації ми можемо подавати воду”, — наголосив Лисюк.

Разом з тим він назвав малоймовірним негативний розвиток ситуації, а якщо такий і трапиться, то це призведе до того, що деякі райони Києва будуть з обмеженим водопостачанням. Втім вода в таких випадках підвозитиметься споживачам із накопичувальних резервуарів.

“Але це — дуже малоймовірний сценарій”, — підкреслив посадовець.

У контексті сказаного, він звернув увагу на те, що подібні забруднення траплялися і в минулому.

“Ми з ними впоралися добре”, — зазначив Лисюк.

Говорячи про джерело забруднення, посадовці підкреслили, що воно має виключно органічне походження.

“Це органічні речовини, рослинного походження. Ні пестицидів, ні токсинів (з Міноборони навіть підключалися фахівці) там немає”, — заспокоїв представник “Київводоканалу”.

При цьому він додав:

“Якщо навіть якась концентрація дійде до Дніпра, то вона буде такою, що населення це не відчує… Можемо гарантувати, що за добу, як мінімум інформація про загрозу буде надана населенню”.

Next Post

Столичне метро відновило рух синьою гілкою

Чт Вер 12 , 2024
Столичне метро після тривалого ремонту відновило рух потягів міх станціями “Героїв Дніпра” і “Теремки”. У пресслужбі метрополітену повідомили, що дільниця “Героїв Дніпра” – “Либідська” продовжить працювати без змін, а на дільниці “Деміївська” – “Теремки” станції працюватимуть за наступними графіками: “Деміївська” – з 05:49 до 22:34; “Голосіївська” – з 05:52 до […]
Пошкоджений тунель метро

Можливо ви пропустили?