Журналістів вперше впустили до четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС

Вчооа, 25 вересня, в рамках прес-туру, організованого Державним агентством України з управління зоною відчуження, журналістам українських медіа вперше показали зсередини четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції, аварія на якому 26 квітня 1986 року спричинила найбільшу техногенну катастрофу в історії людства.

Кореспондент ІНФОРМАТОРа побував в місці, яке і стало початком Чорнобильської катастрофи.

Вперше представників засобів масової інформації було допущено на територію четвертого енергоблока. Журналісти змогли не тільки пройтися коридорами станції, а й побачити пункт управління реактором, працівники якого і проводили експеримент, що став фатальним.

Екскурсії передував тривалий інструктаж з техніки безпеки, видача та одягнення спеціального захисного одягу та дві години проходження контролів на радіаціне забруднення під час входу і виходу з будівлі четвертого енергоблоку.

У ДАЗВ запевнили, що після журналістів побачити на власні очі місце, з якого і почалася Чорнобильська катастрофа зможуть і туристи.

На момент перебування кореспондента видання, радіаційний фон біля реактора складав 40 мілізівертів (мЗв) на годину. Для прикладу, нормальний радіаційни фон складає від 1 до 10 мілізівертів на рік. При флюорографії ми отримуємо близько 0,5 мілізіверта, за годину польоту на літаку – 0,1 мілізіверта.

Якщо отримувати дозу більше 50 мЗв на рік, то виникає серйозний ризик захворювання на рак, а якщо за раз отримати 300 мЗв, може початися променева хвороба.

Максимальний рівень радіації, зафіксований поблизу реактора Фукусіми-1, склав 1000 мЗв на годину, а на її кордоні – 4 мЗв на годину. Тобто, щоб захворіти на променеву хворобу, досить було 18 хвилин провести поруч з реактором або три доби неподалік від кордону. У випадку з Чорнобильською АЕС для захворювання на променеву хворобу потрібно було перебувати на території четвертого енергоблоку 7,5 годин.

Фото – Роман Пєтушков

Next Post

На КПП "Дитятки" презентували путівник по Чорнобильскій зоні

Чт Вер 26 , 2019
Сьогодні, 25 вересня, на КПП “Дитятки” відбувалася презентація путівника “Чорнобильська зона відчуження”, до написання якого були залучені кращі фахівці з багаторічним досвідом роботи у зоні відчуження. “Цей путівник проведе читача туристичними і маловідомими стежками зони відчуження, розкаже щемку історію цього місця і доведе, що нині це не випалена пустеля, а […]
Чорнобиль, Чернобыль

Можливо ви пропустили?