Як захистити себе під час ядерного удару

Ядерний удар

Як захистити себе під час ядерного удару, прості правила які треба знати

Якщо прозвучало попередження про неминучий ядерний удар, негайно прямуйте до найближчого сховища. Найкращий варіант — це штатне бомбосховище, підземна станція метро або підвал із залізобетонним перекриттям (залізобетон ефективно захищає від радіації). Майте на увазі, що метро закриється через 5 хвилин після оголошення тривоги.

✅Якщо під час ядерного удару ви перебуваєте на вулиці, негайно лягайте на землю обличчям донизу та головою у напрямку, протилежному від вибуху. Намагайтеся вибрати місце, яке може захистити вас від вибухової хвилі — заглиблення або виступ, за яким можна сховатися. Прикрийте рот і ніс хусткою, частиною одягу або маскою, за можливості натягніть одяг на всі оголені частини тіла, руки підкладіть під себе.

✅Перечекайте вибухову хвилю (їх може бути дві) і якнайшвидше прямуйте до найближчого сховища. Якщо поруч немає спеціалізованого сховища, підійде підвал або внутрішнє приміщення бетонної будівлі з мінімальною кількістю дверей і вікон.

✅Перебуваючи на вулиці, тримайтеся подалі від стін будинків, оскільки радіоактивні речовини осідають на зовнішній стороні будівель.

✅Потрапивши до сховища, обережно зніміть із себе верхній шар одягу – так ви усунете до 90% радіоактивного забруднення. При цьому намагайтесь якомога менше уникати контакту верхнього одягу зі шкірою. Покладіть одяг у герметичний пакет або контейнер. Не торкайтеся інших людей і не підходьте до них близько — вони можуть бути джерелом радіації. За можливості приміть прохолодний душ з милом або хоча б протріть тіло вологою серветкою або тканиною.

✅Якщо під час вибуху ви вже перебували у приміщенні, негайно закрийте всі вікна і двері, вимкніть кондиціонери, вентилятори та обігрівачі. В жодному разі не підходьте до вікна, щоб подивитися на ядерний спалах. Краще перейти до коридору або санвузлу, де взагалі немає вікон. Одягніть чистий одяг із щільної тканини, який максимально закриває тіло. Протріть вологою серветкою усі поверхні та предмети. Ввімкніть радіоприймач та чекайте повідомлень та інструкцій від місцевої адміністрації та ДСНС.

✅Дихайте через маску, респіратор або хустку, поки не розсіється радіоактивна хмара.

✅Не користуйтеся водопровідною водою, доки не буде повідомлено, що вона безпечна. Вживайте лише продукти з герметично закритої тари, пийте лише бутильовану воду.

✅Не покидайте приміщення, поки влада не повідомить про евакуацію або про те, що небезпека минула.

Next Post

Купити військові облігації тепер можна у додатку Дія

Пн Жов 3 , 2022
З 3 жовтня українці можуть придбати державні військові облігації в мобільному застосунку Дія, обравши для покупки одного із партнерів, серед яких є і Альфа-Банк Україна (незабаром Sense Bank). Ставши одним з банків-партнерів нового проєкту Міністерства цифрової трансформації, Банк надав українцям можливість підтримати країну в боротьбі з російською агресією. Процес придбання […]
Дія

Можливо ви пропустили?