Осокорки: художня галерея у метро

Станція метро «Осокорки» стала справжнім арт-об’єктом. Оскільки 19 грудня нарешті завершилась реалізація проекту More Than Us.

Куратором проекту був Гео Лерос. Всього станцію прикрасили 8 різноманітних муралів, вісім історій про Україну. До речі, всі малюнки створені іноземними художниками. Тому вони виконані в різноманітних стилях. Проте мурали об’єднані єдиною темою, вони присвячені національній єдності країни. Роботи створювались щоночі протягом чотирьох місяців. Давайте розглянемо малюнки детальніше.

Мурал «United», автор Jasm.one aka Issam Rezgui (Швейцарія)

Це чорно-білий малюнок, центральне місце на якому займає портрет народного артиста України Богдана Ступки. З лівої сторони від митця зображені Карпати, з правої – донецький терикон. А позаду написане слово ««United», що в перекладі означає «об’єднані». За словами художника, таким чином він хотів донести думку, що саме мистецтво об’єднує всіх людей країни.

Мурал «Unfinished», автор BKFoxx (США, Нью-Йорк)

Це малюнок дівчини з вітражного скла, що збирає сама себе по шматочках. Він виконаний в кольорах національного прапора. Назва перекладається з англійською як «незавершена». Мурал символізує Україну, яка проходить шлях до самоідентичності. Вже багато зроблено, дівчина майже ціла, але деякі елементи ще чекають свого часу.

Фото Марина Пєтушкова

Мурал «Автономія», автор Мата Руда (Сан-Хосе, Коста-Ріка)

Художник намалювала молоду кримську татарку в національному вбранні. Дівчина має сумний вираз обличчя, що символізує трагічне минуле кримськотатарського народу. Їх боротьбу, депортацію, повернення на Батьківщину і знов російську окупацію півострову. В букеті жовтих тюльпанів та тлі синього неба намальований силует карти Криму. Вибір кольорів не випадковий, оскільки жовто-блакитні барви має і український і кримськотатарський прапор.

Фото Марина Пєтушкова

Мурал «Знання – це скарб», автор Spear (Бельгія)

Бельгійський художник надихався вражаючою історією Володимира Доноса, вчителя з міста Гадяч Полтавської області. Чоловік пішов захищати Україну, і у 2014 році його батальйон потрапив під ворожий обстріл біля Іловайська. Він отримав важке поранення ноги і пролежав 5 днів серед тіл своїх загиблих побратимів. Володимиру вдалось вижити лише завдяки знанням, які він отримав із книг. Волю до життя підтримувала любов до родини. Через 5 днів пораненого бійця знайшли місцеві мешканці, відвезли у Донецьку лікарню. Там Володимиру Доносу ампутували ногу і він потрапив у полон. 18 вересня героя АТО звільнили. Зараз чоловік, як і до служби, працює шкільним учителем у місті Гадяч. На малюнку зображений його портрет у військовій формі. Вчитель протягує яблуко пізнання, на передньому плані напис «Знання – це скарб».

Мурал «Авдіївка», автор Matthew Down (Бельгія)

Це чорно-біле зображення Авдіївки після обстрілу, основане на реальному фото. А зверху яскравим червоним кольором намальовані «дитячі» каракулі: хмаринки, сонечко, будиночок, собачка і її будка, примітивне зображення чоловічка, що грає в футбол. Ніби дитина знайшла старе фото і доповнила його в міру своїх художніх можливостей. Мурал символізує важку роботу, яку потрібно буде виконати наступним поколінням, щоб виправити наслідки війни на Сході України.

Мурал «Самоткана», автор Олександр Бритцев (Україна)

Це єдиний малюнок на станції, виконаний українським художником. Він дуже затишний і домашній. На теплому фоні зображена жінка в довгій сукні, що плете килим. Поряд врізнобіч лежать мотки пряжі, за роботою спостерігає рудий кіт. Сам килим всередині повторює силует карти України. Різнокольорові мотки символізують долі різних людей, що були вплетені в історію країни. Килим ще не завершений, оскільки робота над створенням мирної, сильної, процвітаючої України все ще триває.

Мурал «Motherland», автор Kraser (Іспанія)

Художник зобразив тварин з Червоної книги України. Зліва намальований бурий ведмідь, на якому інтегроване зображення Львівської ратуші. А з іншої сторони корсак з інтегрованим малюнком Донецького аеропорту. Посередині стоїть вказівник з гербом України. Мурал доповнено зображеннями тварин, птахів, рослин, що є характерними для нашої країни.

Мурал «Універсальна мова», автор Аполло Торрес (Сан-Паулу, Бразилія)

Художник вважає музику універсальною світовою мовою. Тому в його роботі на передньому плані зображене піаніно, що стояло перед поліцейським кордоном під час Революції Гідності. Поряд інші музичні інструменти, музиканти грають та насолоджуються своїм творчим заняттям. На задньому фоні намальовані зображення будівель, що були зруйновані внаслідок військових дій. Це вежі Всесвітнього Торговельний Центру, Хіросіма, а також українські будинки.
На малюнку присутні музиканти африканського походження, за словами автора мурала, таким чином він показав, що Бразилія привезла з Африки найбільшу кількість рабів і останньою скасувала рабство. Він хотів довести, що, не дивлячись на трагічне минуле, саме африканці створили джаз, певно найбільш вільний стиль музики. І це саме той шлях, яким треба йти, забути про суперечки і працювати разом заради кращої мети.

Отже, тепер очікуючи потяг на станції метро «Осокорки», можна ніби побувати у справжній художній галереї. Всі мурали не лише майстерно виконані, але й мають глибокий філософський зміст.

 

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Сніг заблокував сотні машин на трасі Київ-Харків

Ср Гру 26 , 2018
У Мережі з’явилося відео транспортного колапсу на трасі Київ – Харків. Про це повідомляє ДТП.kiev.ua. Сотні машин стоять в сніговому полоні, на місці немає ні поліції ні ДСНС. https://www.facebook.com/vlad.life/videos/10217706602167020/   Post Views: 2 139
гололед

Можливо ви пропустили?