Павло Голландський – улюблений архітектор Терещенків

Хочете дізнатись про улюбленого архітектора родини Терещенків? Це чоловік, що будував для київських багатіїв та меценатів маєтки, оздоблював інтер’єри, допомагав в реалізації благодійних проектів. Мова йде про Павла Голландського. Його історія доводить, що відданість своїй справі та профессіоналізм подолаюсть усі перешкоди.

Павло Голландський народився 14 (26) грудня 1861 року у Ростовській області. Він рано втратив батька. В 1865 році той помер від сухоти. Мати залишилась з трьома дітьми без засобів до існування. На виховання хлопця взяв брат матері. Хлопець вступив у Новочеркаську гімназію. Проте бажаючи як можна швидше покращити своє фінансове становище, хлопець вже в 13 років займався репетиторством. Він мріяв про Імператорську Академію мистецтв, проте марно.
В 1883 році Павло вступив на фізико-математичний факультет Санкт-Петербурзького університету. Але перебуваючи у столиці, він не міг позбавитись від захоплення мистецтвом. Численні музеї, галереї, виставки підживлювали його бажання малювати. Згодом мрія стала ближче. Петро Голландський у 1885 році перевівся в Інститут цивільних інженерів, де серед предметів була архітектура.

Будівля корпусу Інституту театрального мистецтва ім. Карпенко-Карого
Будівля корпусу Інституту театрального мистецтва ім. Карпенко-Карого

У 1892 році він закінчив навчання та почав працювати в архітекторів Санкт-Петербурга, викладав малювання та креслення в Інституті шляхів сполучення. Навіть обіймав посаду Головного архітектора «Експедиція підготовки державних паперів» в управління Балтійської залізниці.
В 1898 році Павло захворів на пневмонію. Лікарі порадили переїхати у місто з більш теплим кліматом. Так він опинився в Києві. В той час там починав роботу Політехнічний інститут. І Голландський стає професором на архітектурній кафедрі. Він брав активну участь у розкопках Десятинної церкви, Золотих воріт, собору на Видубичах. Під час канікул чоловік здійснював подорожі по старовинним європейським містам, вивчаючи особливості їх архітектури. І дуже багато проектував. Він один за одним створював проекти будинків, магазинів, навчальних закладів.
В 1898 році архітектор збудував маєток для родини Олександра Терещенко. Воно збереглось донині, знаходиться за адресою вул. Льва Толстого, 7. Там розміщена Національна наукова медична бібліотека України. Блакитний будинок привертає увагу. Він має продумане планування, збереглись вишукані інтер’єри. Це, до речі, був один із перших будинків в Києві з водопроводом та опаленням.

Будинок для Олександра Терещенко
Будинок для Олександра Терещенко

Подальша кар’єра Павла Голландського пов’язана з родиною Терещенків. В 1910 році він побудував для них ще один будинок, заміський в селі Житомирської області. Це був справжній палац в стилі італійського ренесансу. Він був знищений в роки другої Світової війни.

Заміський палац Терещенків
Руїни заміського палацу Терещенків

Також він створював інтер’єр в маєтку Варвари та Богдана Ханенків. У 1912 році Павло побудував маєток графині Уварової за адресою вулиці Липська, 16.
Також серед його проектів багато навчальних закладів. Декілька років архітектор працював разом зі своїми колегами по фаху Кобелевим, Обремським, Вербицьким, Осьмаком на будівництві та оформленні будівель Київського політичного інституту. Зокрема, він займався реконструкцією знищеного пожежею актового залу КПІ.
Цікава історія будівництва народного училища (зараз це корпус Інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого). Фінансування проекту забезпечувала родина Терещенко. Був влаштований конкурс, в якому переміг Павло Альошин, тоді ще студент Петербурзького інституту цивільних інженерів. Проте Терещенки не хотіли мати справу з початківцем, тому будівництвом керував Голландський, щоправда, керуючись кресленнями переможця.

Маєток графині Уварової
Маєток графині Уварової

Терещенки профінансували будівництво ще одного навчального закладу, який збудував Павло Голландський. Це була будівля жіночої торгової школи за адресою вул.Бульварно-Кудрявська,18. Зараз там знаходиться Київський університет ім. Грінченко.

Жіноча торгівельна школа
Жіноча торгівельна школа
Університет імені Грінченко
Університет імені Грінченко

Сам архітектор мешкав у будинку за адресою вул. Володимирська,89. Він не зберігся. В 1913 році він був нагороджений орденом св. Анни II ступеню.
В 1919 році чоловік переїхав до Криму.

Павло Голландський з колегами в Криму, 1926
Павло Голландський з колегами в Криму, 1926. Він сидить в центрі першого ряду

Там він працював хранителем і завідувачем художнього відділу музею Тавриди, займався археологією, брав участь в реставрації історико-архітектурних пам’яток. В Криму Павло Іванович одружився з дочкою настоятеля Покровського собору Ольгою Пересипкіною. Згодом в них народився син Олег.

Родина Павла Голландського
Родина Павла Голландського

Голландський до кінця життя мешкав на півострові. Працював до останніх днів, приймав участь в розкопках, проектував будівлі, пережив арешт, писав наукові праці, вивчав особливості культури кримських татар. Помер талановитий архітектор, археолог, культуролог у віці 78 років. В 1939 році у лютому він був похований на міському кладовищі у Сімферополі, яке зараз майже повністю зруйноване.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

Next Post

У Києві вертоліт зазнав аварії, є постраждалі

Чт Вер 6 , 2018
У Києві на Трухановому острові розбився вертоліт, тілесних ушкоджень дістали двоє пасажирів – повідомляє відділ комунікації поліції Києва “Інформація про падіння вертольота на Трухановому острові до чергової частини Дніпровського управління поліції надійшла о 7:22. На місце події відразу направили наряди поліції, рятувальників і лікарів” – йдеться в повідомленні на офіційній […]
падіння вертольота

Можливо ви пропустили?