Наочна історія Києва. Де знаходяться всі міні-скульптури проекту “Шукай!”

Кожне місто має свої символи, знаки відмінностей, місцеві легенди та історії, які відомі кожному. І дуже важливо ці характерні особливості культивувати та популяризувати. Саме цим займається Юлія Бевзенко, втілюючи в життя свій проект «Шукай».

Сама дівчина називає себе менеджером Києва. Вона придумала розказувати та навіть показувати історію міста за допомогою невеликих бронзових скульптурах. Вони сховані у різних районах Києва, і їх пошук стане вельми цікавим квестом. Зараз скульптур 20. Давайте розглянемо їх ближче.

Котлета по-київськи

Ця страва відома у всьому світі. Куряча котлетка, щедро обсипана сухарями та посмажена у фритюрі, і обов`язково, щоб коли розріжеш – витікала цівка масла. Колись цю страву готували у найкращих та найбагатших домах Києва.

Міні-скульптура знаходиться за адресою вул. Хрещатик, 15/4.

Каштан

Київ та каштани нероздільні. Вважається, що першим паросток цього дерева привіз до міста Петро Могила. І з того часу характерне листя, свічки квіт та гострі каштанові їжачки стали символами Києва. Бронзовий каштанчик можна знайти на будівлі КМДА.

Київський торт

Вже більш ніж 60 років коли хтось їде з візитом до Києва, то везе додому у картонній коробці, прикрашеній малюнками каштанів, київський торт. Цей смаколик був створений у 1956 році на фабриці Карла Маркса, що згодом стала фабрикою «Roshen». В оригінальному рецепті використовувались індійські кеш`ю, легкий яєчний крем. Тепер використовується фундук та масляний крем. Проте незмінними лишились невагомі, хрусткі коржі, рецепт яких досі є таємницею. Маленький бронзовий шматок київського торта знаходиться на стіні фабрики «Roshen» на проспекті Науки,1

Київське сухе варення

Слава про ці ласощі колись гриміла по всій Російській імперії. Сухе варення Балабухи поставляли до імператорського двору. По смаку воно було схоже на сучасні цукати. Кондитерська імперія Балабухи існувала в Києві до 1915 року. На згадку про унікальні київські ласощі за адресою Андріївський узвіз 2Д  стоїть невелика бронзова вазочка з цукатами 19 століття.

Київський екіпаж

Сьогодні ми з захватом читаємо про технологічні досягнення, що відбуваються десь там, в інших країнах. А між тім Київ 19 століття був дуже розвинутим містом. В нас був кінематограф, електричний трамваї, хмарочоси, фунікулер. І, звісно, така цікава новинка як автомобіль дуже швидко з`явилась в Києві. Існує міська напівлегенда про трьох сміливців, що у 1897 році виїхали на вулицю на екіпажі з газовим двигуном. На згадку про ту подію в київському Пасажі (Хрещатик 15/4) встановлена міні-скульптура.

Київський трамвай

В перший літній день 1892 року весь Київ гудів. Справа в тому, в свій перший рейс відправився електричний трамвай. Символічно перший в Російській імперії. Текст анонсу був таким: «Правління Київської міської залізниці має честь довести до відома публіки, що з 1 червня відкривається рух пасажирських вагонів по електричній ділянці від Царської площі на Хрещатику до Олександрівської площі на Подолі.

Перший електричний вагон відходить зі ст.Олександрівська площа о 7 год. 30 хв. ранку, з Царської площі о 7 год. 45 хв. ранку; останній електричний вагон відходить зі ст. Олександрівська площа о 9 год. 40 хв. вечора, з Царської площі о 9 год. 50 хв. вечора. Рух вагонів в обидва боки через кожні 16 хвилин ».

Електричні трамваї і досі є популярним громадським транспортом, а міні-скульптура трамваю знаходиться біля ТРЦ «Гулівер» на Спортивній площі,1.

Київська плінфа

У старому Києві збереглось багато споруд часів Київської Русі. Секрет їх феноменальної міцності саме в плінфі. Її виготовляли таким чином: дерев`яну раму набивали глиною, все зайве зрізалося. Всю конструкцію обпалювали у печах, потім два тижні сушили. В результаті утворювалась цегла, що не втрачає своїх властивостей протягом тисячоліття.

Стилізована маленька київська плінфа знаходиться на Воздвиженці за адресою вул. Дегтярна,6.

Терменівський фонтан

Олексій Термен був талановитим інженером. У 19 столітті він займався виробництвом обладнання для київського водогону. Саме на його підприємствах були виготовлені фонтани, що зараз прикрашають парки і сквери міста. В ті часи фонтани були не тільки, та не стільки прикрасою вулиць, як слугували практичним цілям. Там брали воду для побутового вживання, напували тварин, використовували фонтани як резервуари при гасінні пожеж.

В Києві було встановлено 6 терменівських фонтанів. До сьогодні збереглось 4. І ще є один маленький, бронзовий. Він встановлений на стіні будинку за адресою вул. Володимирська 40/2.

Київський слоник

У 30-ті роки минулого століття в сучасному Хрещатому парку з`явився дивовижний фонтан «Слон». Його любили діти та дорослі. Струмінь води бив з хобота слона на висоту 6 метрів. Кам`яному слону вдалось пережити Другу світову війну. Поряд поставили кафе, що було названо «Слоник», з оглядового майданчика відкривався шалено красивий краєвид на Дніпро. Це дійсно було улюблене місце прогулянок киян та гостей міста.

«Слоник» став однією з перших жертв російсько-української «дружби». У 1979 році його демонтували, щоб поставити арку Дружби народів.

Сьогодні невелику скульптуру можна побачити на Майдані Незалежності,1. Він знаходиться в ТРЦ Globus на вході біля Лядських воріт.

Грамофон

В середині 19 століття в Києві працювало підприємство «Екстрафон». Там виготовлялись грампластинки. Фірмові магазини компанії були біля оперного театру та на Хрещатику. Згодом володар «Екстрафона» відкрив першу в Києві студію звукозапису від німецької компанії «Інтернаціонал Екстра-Рекорд».

Тепер грамофони рідко де можна зустріти, але один з них є на вулиці Рогнідинській, 2.

  Київська пектораль

Ця скульптура має подвійний сенс. У 1971 році археолог Мозолевський під час розкопок у кургані Товста Могила зробив дійсно сенсаційну знахідку. Він знайшов коштовну пектораль скіфської доби. Вона була виготовлена із золота 958 проби, діаметром більше 30 см, та вагою більше кілограма. Вона зберігається в Музеї історичних коштовностей України.

Інше значення пекторалі творче. З 1993 року щорічно вручається премія «Київська пектораль» за найкращі здобутки у сфері театрального мистецтва.

Бронзова пектораль знаходиться на стіні будинку за адресою вул. Хрещатик, 15/4.

Фонтан «Самсон»

На Контрактовій площі знаходиться фонтан, що зображує могутнього Самсона, який розриває пащу леву. Сучасний фонтан був побудований лише у 1982 році. Проте він є практично точною копією старого, певним чином, реінкарнацією. В XVI столітті на місці фонтану було джерело. Причому, згідно з місцевими легендами, вода всілякими підземними ходами текла з самого Йордану. Вона вважалась цілющою. Вже у 1749 році на Ратушній (тепер Контрактовій) площі поставили фонтан в стилі бароко. Він був частиною місцевого водогону.

З того часу «Самсон» був улюбленцем киян. Перший фонтан був дерев`яний, сучасний зроблений з каменю. А ще один бронзовий знаходиться за адресою вул. Ярославська, 58 біля Astarta Organic Business Centre.

Електронна обчислювальна машина

За офіційною версією перший комп’ютер був створений в Кембриджі. Однак розробки цього пристрою велись одночасно у декількох країнах, в тому числі і в Києві. У секретній лабораторії в Феофанії в 1948 році напружено працювала група з 12 осіб під керівництвом академіка Сергія Лебедєва напружено працювала над створенням ЕОМ. Два роки тривала надсекретна та надважлива робота.

25 грудня 1951 року МЕОМ була офіційно введена в експлуатацію. Цікаво, що під час перевірки машині дали розв`язати балістичну задачу, яке паралельно розв`язували вручну два математики. Результати не зішлись, техніки та програмісти почали шукати помилки в ЕОМ. Нічого не могли знайти. Тоді Сергій Лебедєв власноруч сів вирішувати задачу і виявив таки помилку. Але не в програмі, а в розрахунках математиків. Він сказав історичну фразу «Не мучте машину – вона права».

Копія МЕОМ, вилита з бронзи знаходиться на стіні будинку за адресою вул. Ярославів Вал, 23.

Золоті ворота

Це була головна брама Києва в часи Київської Русі. Ворота згадуються в літописі 1037 року. Золоті ворота були призначені для прийому поважних гостей, послів іноземних держав.

У 1982 році старовинна пам`ятка була реконструйована, зараз там музей.

А перед тим, як шукати залишки первісної цегли всередині величних Золотих воріт, варто пошукати маленьку копію на стіні кафе «Буланжері» за адресою Ярославів Вал, 21/20а

Кирило Кожум`яка

Існує легенда про київського богатиря Кирила Кожум`яку. Це був чоловік, що мав неабияку силу. Він мешкав в хаті над Дніпром та займався своїм важким ремеслом. Одного разу до Кирила прийшли кияни та попрохали перемогти страшного Змія.

Богатир погодився допомогти, взяв величезну булаву та пішов на битву. Бій був запеклим, але чоловіку вдалось перемогти. На місці бою пізніше побудували Кирилівську церкву, а урочище, де мешкав Кирило назвали Кожум`яки.

Дослідники кажуть, що в цій легенді є доля правди. Так че ци ні, невідомо, однак на честь легендарного київського богатиря виготовили міні-скульптуру. Вона знаходиться на Рибальському острові на стіні фітнес-клубу «5 елемент».

Туфелька Сержа Лифаря

Серж Лифар це киянин, який підкорив весь світ своїм талантом. Це один із найвидатніших хореографів минулого століття. Він народився в Києві у 1905 році, Почав танцювати у віці 15 років, і вже у 20 став солістом трупи «Російського балету» в Парижі. У 1929 році почав танцювати у трупі «Гранд-Опера».

Чоловік створив власну балетну школу, досяг найвищих вершин. У 1955 році отримав головну балетну відзнаку – Золоту туфельку. Але Серж Лифар завжди пам`ятав про своє рідне місто. І навіть на його могилі в Парижі немає ні слова про балет, натомість один лаконічний напис «Серж Лифар з Києва», як побажав сам балетний геній.

Бронзова скульптура на згадку про Сержа Лифаря знаходиться на стіні готелю Premier Palace Hotel Kyiv на розі бульвару Шевченка та Пушкінської вулиці.

Кава

Кияни минулого століття полюбляли вирішувати свої справи за чашечкою кави. Кав`ярні користувались неабиякою популярністю. «Семадені», «Жорж», «Київська кав`ярня на паях» – це лише найулюбленіші та найбільші київські кафе.

Звичка доповнювати кавою всі важливі справи є у киян і досі, на згадку про цю особливість мешканців столиці на стіні City-Zen cafe&bar на Великій Житомирській, 20 розташована міні-скульптура.

Гелікоптер Сікорського

Ігор Сікорський – це ім`я вписано золотими літерами в історію авіації. Чолоків, який змайстрував перший гвинтокрил, гідроплан, гелікоптер. Він створив чотирьохмоторний літак «Руський витязь», велетенський літак «Ілля Муромець». На творіннях Сікорського вперше здійснено переліт через Атлантику та Тихий океан.

І хоча талант чоловіка розквітнув на повну силу в США, однак перші креслення, моделі, ідеї виникли саме в Києві, на вулиці Ярославів Вал.

Маленький гвинтокрил розташований недалеко він будинку, де пройшло дитинство Ігоря Сікорського, за адресою Ярославів Вал, 22.

Київські шахи

Продовжіть логічний ряд: Київ-Шахи-….Відповідь може бути лише одна: Парк Шевченко. Там більш ніж півстоліття назад виник вуличний шаховий клуб. Згодом з`явились спеціальні столи з покриттям, що імітує шахову дошку.

І зараз в будь-який день можна побачити, як затяті шахматисти, переважно літнього віку, проводять не одну годину за цією інтелектуальною грою.

А поруч з ними два маленькі бронзові дідуся застигли під час напруженої шахової партії.

Київський велотрек

Унікальний велотрек в центрі Києва має драматичну, важку, та, на щастя, щасливу історію. До речі, це один із найстаріших в Європі діючих велотреків.

Він був збудований у 1913 році. Кияни любили активні види спорту.

Велотрек декілька разів оновлювали, відбудовували. Був час, коли він був на межі руйнування. У 2000 спортивна арена стала закинутою, занедбаною, її хотіли знести. Кияни відстояли свій велотрек. І в 2014 нарешті було вирішено привести його до ладу.

Сьогодні київський велотрек, якому більше ста років знову повноцінно функціонує. А поруч з ним на перилах оглядового майданчика є маленька бронзова фігурка велосипедиста.

 

Автор: Марина Пєтушкова

Фото: Шукай! Історія Києва у бронзових міні-фігурках

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

 

Next Post

Ексглаві НБУ Гонтаревій спалили будинок

Вт Вер 17 , 2019
Колишня очільниця Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що під Києвом спалили її будинок. За її словами, невідомі кинули пляшку із запальною сумішшю. Про це повідомляє “theБабель”. «Наш будинок під Києвом у селищі Гореничі спалили. Кинули пляшку із запальною сумішшю через паркан. Будинок повністю згорів. Пожежникам не вдавалося його навіть загасити. […]
Гонтарева

Можливо ви пропустили?