У Києві хворі на сказ собака та кіт покусали шістьох людей

У столиці протягом травня зафіксовано два випадки смертельної інфекції у тварин. Хворі на сказ собака та кіт покусали шістьох людей, зокрема маму з донькою.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Києві.

Днями безпритульний кіт напав на жінку з донькою поблизу власного подвір’я у селі Віта-Литовська (Чапаєвка) Голосіївського району та покусав їх.

– Під час захисту тварина загинула. Труп кота був доставлений 19 травня до відділу по боротьбі зі сказом тварин Об’єднання ветеринарної медицини у Києві. Результати аналізу виявили характерне для сказу тварин свічення, – розповіли у Держпродспоживслужбі.

Ще один випадок стосувався собаки, який охороняв території одного з товариств на Столичному шосе. Пес покусав чотирьох охоронців та іншого собаку. Обох тварин доставили до Об’єднання ветеринарної медицини у Києві.

Пес, який наніс покуси, помер. Дослідження показало, що він був хворий на сказ. Покусаній собаці проведено вимушену вакцинацію.

– Шість людей потребують нагляду і профілактичного лікування через зареєстровані випадки, – зазначив начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби у Києві Роман Матвійчук.

У відомстві нагадали, що сказ – гостре вірусне захворювання. Інфекція може передаватися людині чи тварині не лише через укус, а також при ослиненні.

Встановлено, що у тварин слина може бути заразною до появи клінічних ознак. Тобто, можна заразитися від тварини, яка не виглядає хворою, а є носієм вірусу. При цьому тварина не агресивна, а лагідно облизує того, кого любить.

Достатньо зараженій слині потрапити на кон’юнктиву ока, у ніс, на губи, на ушкоджену шкіру навіть при незначній подряпині, і цього вже досить, щоб вірус потрапив у кров.

Вірус сказу вражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю. Випадків одужання людей від сказу не зареєстровано.

Враховуючи те, що Київ із усіх боків межує з лісопарковими зонами, які мають численні резервуари збудника сказу (лисиці, єнотовидні собаки), необхідно уважно ставитися до здоров’я власних тварин а також тих, що проживають поряд. Профілактичні рекомендації прості – не пропускати щеплення домашнім улюбленцям. Вакцинацію тварині потрібно робити щорічно.

У разу покусу чи ослинення слід негайно звертатися по медичну допомогу.

Джерело

Next Post

Петиція щодо передачі Києво-Печерської Лаври ПЦУ: як відповів Зеленський

Сб Тра 23 , 2020
Президента України Володимира Зеленського закликали передати Києво-Печерську Лавру у користування Православній церкві України. Наразі храм орендує Українська православна церква Московського патріархату.  Президент України Володимир Зеленський у відповіді на петицію  зауважив, що об’єктами державної власності в країни управляє уряд. Ця відповідь була опублікована на сайті президента у п’ятницю, 22 травня. Як […]
Печерська Лавра

Можливо ви пропустили?