Чому вулиця Льва Толстого має таку назву?

Вулиця Льва Толстого в Києві має давню історію. Вона виникла у 1850-ті роки. І мала декілька назв. Спершу називалась «Шулявська», оскільки лежала в напрямку до однойменної місцевості.

Потім, у 1891 році – Караваєвська. На честь 50-річчя видатного хірурга Володимира Караваєва, що довгий час викладав в університеті святого Володимира. І нарешті з 1926 року вона називалась «Толстовська», а потім «Льва Толстого». Так чому ж виникла така назва?

Відповідь ховається в невеликому блакитному будинку №9, що стоїть на початку вулиці. Саме там у 1879 році зупинявся Лев Толстой, коли відвідував Київ. До речі, це був його єдиний візит. Але історію потрібно починати з початку.

Цей будинок побудував для своєї родини Іван Толлі. Грек за походженням, одесит за місцем народження, цей чоловік щиро любив Київ та турбувався про нього.

Іван Толлі

Іван переїхав до Києва на початку 1850-х років. Він почав займатись винними відкупами. У 1856 році керував конторою Київського питного відкупу. Згодом – заснував пивоварний завод на вулиці Жилянській. Від алкогольних напоїв підприємець перейшов до фінансової сфери. З 1878 року очолював правління Київського земельного банку, а вже у 1882 році  – Київський комітет торгівлі та мануфактур.

У 1884 році Іван Толлі став київським міським головою. Будучи мером всю свою зарплатню віддавав на потреби нужденним. У 1887 році його переобрали, проте чоловік відмовився від посади. Іван Толлі багато зробив для міста. Був почесним членом багатьох київських благочинних організацій. Давав значні кошти на будівництво ремісничого училища при Межигірському монастирі та Благовещенської церкви на Саксаганській вулиці.

Отже, цей чоловік побудував для своєї родини будинок на тоді ще Шулявській вулиці.

Згодом Іван Андрійович здав його у найм. Новими мешканцями затишного будинку стали Тетяна Берс-Кузьмінська та її чоловік Олександр Кузьмінський. Саме Тетяна була своячницею графа Толстого.

Тетяна Берс-Кузьмінська

14 червня 1879 року Лев Миколайович приїхав до Києва. Його візит тривав недовго, лише 4 дні. Тим не менш, він знайшов час завітати до родичів. Тетяна вразила почесного гостя. Вона була освічена, красива, гарно співала. Згодом Тетяна Олександрівна стала прототипом героїні роману «Війна та мир» Наталії Ростової.

До речі, Олександр Кузьмінський теж надихнув письменника. Він став прообразом Олександра Олександровича Карєніна.

Вже 18 червня Лев Толстой покинув Київ. Але на згадку про цей візит вулиця стала носити його ім`я.

Згодом будівлю придбав Олександр Терещенко. Йому належав і сусідній будинок під номером 7.

З 1917 до 1919 року там знаходилася перша дипломатична місія Грузії в Україні, про це свідчить пам`ятна табличка на фасаді.

Зараз в будівлі – одна з філій Київського медичного університету.

Отак, невеликий одноповерховий будинок дав назву досить великій вулиці в середмісті Києва.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

Next Post

Окружний адмінсуд Києва взявся за новий український правопис

Ср Чер 26 , 2019
Окружний адміністративний суд міста Києва призначив на 27 червня підготовче засідання у справі за позовом до Кабінету міністрів про оскарження нової редакції українського правопису. Розгляд справи відбуватиметься за правилами загального позовного провадження, зазначає прес-служба суду. Позивачка звернулась до суду в інтересах своєї доньки –  учениці 7-го класу. Серед вимог позову –  визнання […]

Можливо ви пропустили?