На станції метро “Золоті ворота” у Києві відбувається виставка видатної української художниці Марії Примаченко

На станції “Золоті ворота” відзначать День соборності України та 110 років художниці Марії Примаченко.

Про це з місця подій повідомляє кореспондент ІНФОРМАТОРа.

Сьогодні, 23 січня, з 11:00 у вестибюлі станції метро “Золоті ворота” відбувається відкриття освітнього художньо-документального проекту до 110-річчя української художниці Марії Примаченко та Дня соборності України – “Жіночий вимір: Марія Примаченко”.

Творчість Марії Примаченко виступає однією з об’єднуючих домінант, про що засвідчать представлені у рамках проекту художні роботи дітей з різних куточків України, створені під впливом картин художниці.

Під час відкриття відвідувачі побачили цінні матеріали з фондів найбільшого в Європі архіву документів особового походження Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України. Останній власне й виступив організатором заходу.
На виставці представлені одні з перших робіт Марії Примаченко, створені мисткинею у 1930-х роках. Ці картини дивом вціліли у воєнні роки та були передані на зберігання до архіву-музею.

Проект знайомить шанувальників із самобутнім та яскравим світом української художниці, в якому із надзвичайною мистецькою силою поєдналися народнопісенний лад, ритм і колір, образ і декор. Окрім робіт, у експозиції представлені копії цінних архівних документів біографічного та творчого характеру.

Відвідувачі можуть побачити серію портретних фотографій художниці, що була передана до фондів архіву-музею відомим кінооператором Олександром Антипенком.

У рамках проекту також будуть представлені унікальні матеріали з архіву родини художниці, надані правнучкою Марії Овксентівни – Анастасією Примаченко.

На відкритті проекту пасажирів та гостей чекає несподіванка – музичним дарунком гостям заходу стане виступ молодого, але уже відомого в Україні та за її межами гурту «Шпилясті кобзарі».

Співорганізатори проекту – Спілка архівістів України, БО “Благодійний фонд “Творча спадщина родини Марії Примаченко” та КП “Київський метрополітен”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що виставка робіт Марії Примаченко відкриється в метро Києва.

Фото – Роман Пєтушков

для ІНФОРМАТОРа

Next Post

Аеропорти Києва почали скасовувати і затримувати рейси через засніжену злітну смугу

Чт Січ 24 , 2019
У київському аеропорту “Бориспіль” сьогодні, 24 січня, через негоду затримуються авіарейси. Про це свідчить онлайн-табло аеропорту. Зокрема, затримуються літаки в Шарм-ель-Шейх, Відень і Стамбул. Фото: kbp.aero В адміністрації аеропорту пояснюють, що роблять зараз все можливе, щоб всі рейси прибували і відлітали вчасно: зараз ведеться інтенсивне очищення злітно-посадкової смуги від снігу, повідомляє […]

Можливо ви пропустили?