У Києві відбудеться фестиваль німого кіно

Кінопокази пройдуть 20-22 червня в Києві, в Довженко-центрі, де зберігається найповніший в країні збірник німого кіно

У червні відбудеться єдиний в Україні і найбільший в Східній Європі фестиваль німого кіно та сучасної музики Німі ночі. Про це повідомляє «Вечірній Київ».

У цьому році на фестивалі будуть показані 6 німих фільмів, які ще недавно вважалися втраченими, в новому музичному супроводі від сучасних музикантів з України, Білорусі, Литви, Великобританії та Австрії.

Фільми програми, знайдені в архівах у різних куточках світу протягом останніх кількох років, об’єднані темою вигнання і повернення: як же стрічок, здавалося назавжди втрачених, так і їх героїв, залишають будинок в пошуках кращої долі, що і виражає субназва 9-го фестивалю «Блудні діти».

Картини об’єднані в три секції:

– «Знято в Україні». Два фільми українського виробництва, забутих протягом майже століття: Репремьери забороненого авангардного фільму Івана Кавалерідзе «Штурмові ночі» (1931) і комедії «Пригоди півгривні» (1929) Акселя Лундіна, однією з небагатьох уцілілих німих дитячих комедій, недавно повернутої в Україну з російського Держфільмофонду. Зараз обидві стрічки зберігаються в фільмофонді Довженко-Центру.

– «Репатріація». Два твори світового кінематографа, зняті за участю кінематографістів українського походження: Ліричний етюд «Мій син» режисера Євгена Червякова (1928, «Совкіно») в головній ролі з майбутньою голлівудською зіркою з Києва Анною Стен. Довгий час фільм вважався втраченим під час Другої світової війни. Місцями знівечена фрагментована прокатна копія була знайдена в Музеї кіно в Буенос-Айресі тільки в 2008 році. Драма «Карусель» (1923, Швеція), знята Дмитром Буховецьке, уродженцем Білій Церкві, майстром історичних екранізацій 1920-х студій «Paramount», «Universal» і «MGM».

– «Австрійська класика». Два фільми з Австрійського кіноархіву з нагоди двостороннього року культури «Австрія-Україна»: «Маленька Вероніка» (1930, реж. Роберт Ланд) – один із шедеврів австрійського кіно, нещодавно знайдений у французькому архіві і відреставрований Австрійським кіноархівом. Саундтрек до нього створив і виконає музикант KMET, який має українське коріння. «Місто без євреїв» (1924, реж. Ганс Карл Бреслауер): повна версія фільму на плівці знайшлася випадково в 2015 році на барахолці в Парижі. Стрічка відновлена ​​зусиллями Австрійського кіноархіву і в 2018 році повернуто на екрани.

Фільми будуть демонструватися в живому музичному супроводі сучасних українських та зарубіжних виконавців і композиторів. Над створенням авторських саундтреків працюють: композитор Алла Загайкевич (Україна) і перкусіоніст Аркадій Готесман (Литва) фіналістка освітньої програми для кінокомпозиторів Envision Sound Вольга Падгайская і Five-Storey Ensemble (Білорусь) композитор і виконавиця Олеся Здоровецька (Україна); композитор Андрій Показ і Арсен Одабашьян (Україна); композитор і гітарист Кмет (Австрія) музиканти Герхард Грубер, Петер Росманом і Адула Ібн Кадр (Австрія).

Програма фестивалю в Києві:

– 20 червня: «КАРУСЕЛЬ» / Karusellen, реж. Дмитро Буховецьке, Швеція, 1923, 68 хв. Музика: Андрій Показ (Україна) «МАЛЕНЬКА ВЕРОНІКА» / Die Kleine Veronika, реж. Роберт Ланд, Австрія-Німеччина, 1930, 70 хв. Музика: KMET (Австрія);

– 21 червня:

«Штурм НОЧІ», реж. Іван Кавалерідзе, Українфільм, 1931, 52 хв. Музика: Камерний хор (Україна), Аркадій Готесман (Литва),
«МІСТО БЕЗ ЄВРЕЇВ» / Die Stadt Ohne Juden, реж. Ханс Карл Бреслауер, Австрія, 1924, 80 хв. Музика: Герхард Грубер, Петер Росманом, Адула Ібн Кадр (Австрія);
– 22 червня: «Пригоди півгривні», реж. Аксель Лундін, Україна, ВУФКУ, 1929, 68 хв. Музика: Вольга Падгайская і Five-Storey Ensemble (Білорусь), фіналістка Envision Sound “МІЙ СИН» / Мій Син (реж. Евґеній Червяков, Совкіно, 1928), 48 хв. Музика: Олеся Здоровецька, Марк Токар, Нік Рот, Алекс Бонней .

По завершенні фестивалю 23 червня в Довженко-центрі відбудеться заключна вечірка сезону Horror Night, яка одночасно є частиною паралельної програми виставки Г.Р. Гігера “алієнації”.

Коли: 20-22 червня. Початок показів 19.00 і о 21.00.

Де: Довженко-Центр (Київ, вул. Васильківська, 1, ст. М. Голосіївська).

Next Post

У Києві знайшли мертвим зниклого 24-річного іноземця

Ср Чер 19 , 2019
У столиці в річці Дніпро правоохоронці виявили тіло 24-річного іноземці, який пропав кілька днів тому. Про це повідомляє ресурс “Київ Оперативний”. Нарядом патрульної поліції Дніпровського району в річці Дніпро було виявлено тіло чоловіка. На місце прибули водолази, які й дістали труп з води. Як з’ясувалося, потопельником виявився 24-річний хлопець, якого […]
Полиция-Киев

Можливо ви пропустили?