Розкопки на Поштовій площі в Києві отримали статус пам’ятника національного значення

Кабмін схвалив зміна категорії пам’ятки на Поштовій площі в Києві на категорію національного значення.

Пам’ятник “Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва” став об’єктом національного значення. Йому присвоїли охоронний номер 260094.

Відповідне рішення прийнято на засіданні Уряду в середу, 22 травня, повідомили в прес-службі Міністерства культури України.

“Пам’ятник” Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва “, виявлений під час археологічних досліджень на Поштовій площі в Києві має особливу історичну і культурну цінність, а саме артефакти, пов’язані з найдавнішим сторінкам історії України в цілому і Києва зокрема, а також вимагає забезпечення подальшого збереження і музеєфікації “, – зазначили у відомстві.

За словами міністра культури України Євгена Нищука, Поштова Площа в Києві є унікальним центром України-Русі, а пам’ятник дуже цікавий і цінний з археологічної та історичної точок зору, адже ці знахідки датуються X-XI століттям.

“Ці фрагменти вулиць стародавнього Києва є свідченням нашої давньої історії. Міністерство культури з моменту виявлення пам’ятника підтримало ініціативу щодо надання цьому об’єкту статусу пам’ятки національного значення. Відтепер” Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва “, а в народі просто” Поштова “став пам’ятником археології та історії національного значення. Спасибі колегам по Уряду за розуміння і підтримку цього важливого питання, а також небайдужої громади Києва “, – зазначив міністр культури.

Згаданий пам’ятник був виявлений під час археологічних розкопок в I-му кварталі 2015 року. Він розташовується в історичному центрі міста Києва, під сучасною Поштовою площею, яка обмежується береговою лінією Дніпра, між проїзною частиною Володимирського узвозу та вулиці Боричів узвіз. Межі об’єкта з південно-східної сторони поки не виявлені. Глибина залягання починається з 2,5 – 8 метрів.

Згідно з результатами археологічних досліджень, проведених в 2014 – 2017 роках Державним підприємством “Центр археології Києва” Інституту археології НАН України, об’єкт складається з дерев’яного настилу дороги, що веде від берегової лінії до центральної частини міста, фрагментів дренажної системи XVIII століття; виявлено горизонти культурного шару XI – XIII століть, що залягають на глибині 5,5 – 8 метрів, залишки вуличної забудови XII століття, яка відокремлена лінією зборів з полубревен.

Крім того, зафіксовано будівля, виконана в зрубної техніці, а під ним будівлю XI століття, виконане по каркасно-стовпової конструкції. Також досліджені залишки майстерні склороба XIII століття.

У облікової документації на пам’ятку археології її історична цінність визначена наступним чином:

“Об’єкт дає нову інформацію про розвиток містобудування в середньовічному Києві. Завдяки унікальній збереження дерев’яної забудови XI – XIII століть, характерною для середньовічних міст Київської Русі, є високоякісним джерелом для вивчення і реконструкції історичного минулого столиці Київської Русі”.

“Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва” занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка археології місцевого значення наказом № 1162 Міністерства культури України від 06 грудня 2016 року.

Next Post

Міст кохання та смерті в Маріїнському парку

Чт Тра 23 , 2019
В кінці 18 сторіччя у Києві було два парки: Міський (тепер Маріїнський) та Сад Купецьких зборів (тепер Хрещатий). А між ними було глибоке провалля. Аж поки у 1910 році два чудових, мальовничих парки не з’єднав міст, який спроектував Євген Патон. У 1902 році Київська міська дума прийняла рішення побудувати міст, […]

Можливо ви пропустили?