Найглибше у світі. Як будували станцію метро “Арсенальна”

Метро в Києві – це один із найпопулярніших видів транспорту. Щодень ним користуються сотні тисяч людей. А між тим, Київське метро незвичайне. Воно не лише має станції, що схожі на музей, але й найглибшу у світі станцію. Мова йде про «Арсенальну», що на червоній гілці.

Будівництво ескалаторного залу
Будівництво ескалаторного залу

Станція «Арсенальна» була відкрита 6 листопада 1960 року. Її глибина сягає 105.5 метрів. Довжина платформ складає 100 метрів, а ширина – 19.7 метрів. Щодень станцією користується в середньому 26 тисяч людей.
А тепер розкажемо історію створення станції-рекордсмена. Ідея відкрити метро біля заводу «Арсенал» виникла у 1950-х роках. Тоді ж почали створювати тунелі для потягів між «Дніпром» та «Арсенальною». А у 1952 році з’явились перші ескізи внутрішнього оздоблення. Але у цьому місці береги Дніпра настільки високі, що довелось опустити вестибюль на рекордну глибину 105 метрів.

Будівництво проміжного вестибюлю
Будівництво проміжного вестибюлю
Будівництво проміжного вестибюлю
Будівництво проміжного вестибюлю

На той час не існувало настільки великих ескалаторів. Тому було прийнято рішення зробити два перегони з вестибюлем посередині. Проте виникла проблема. Як між двома котлованами розмістити будівельників, щоб би мали створювати проміжний майданчик? Рішення була справді революційним.

Схема проміжного вестибюлю
Схема проміжного вестибюлю

Вперше у світі, вестибюль побудували на поверхні, щоб потім опустити його під землю. Був побудована своєрідна велика склянка. Зверху був бетонний купол, а гострі краї самостійно врізались в землю. Поступово з-під конструкції забирали ґрунт і вона самостійно опускалась донизу. А землю довкола заморожували хлоридом кальцію. Весь цей процес зайняв чотири місяці.

Схема проміжного вестибюлю
Схема проміжного вестибюлю
Проміжний вестибюль
Проміжний вестибюль

Станція «Арсенальна» унікальна ще й тим, що вона єдина в Україні спроектована за «англійським типом». Тобто короткий середній зал з’єднаний з кожною платформою за допомогою невеликих проходів-порталів.

Зовнішній вестибюль
Зовнішній вестибюль
Зовнішній вестибюль
Зовнішній вестибюль

Облицювання пілонів і стін виконане за допомогою білого та рожевого мармуру. Використовується алюмінієве лиття, анодоване під бронзу. Є характерні для підземних станцій першої черги мармурові лавки й решітки колійних стін.

Арсенальна

Торець середнього залу було прикрашено барельєфом, на якому зображене січневе повстання робітників заводу «Арсенал» у 1918 році. У кінці 1990-х років барельєф було демонтовано, його подальша доля невідома.

Барельеф
Ходять чутки, що у тунелях поблизу станції є сховані таємні приміщення для політичної еліти України.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Революція на граніті. Як відбувався перший Майдан у Києві

Ср Жов 17 , 2018
Двадцять вісім років назад сталась подія, яка істотно змінила історію України. Саме 17 жовтня 1990 року переможно завершилась Революція на граніті. Головним способом боротьби було студентське голодування. Протести тривали протягом 16 днів, з 2 жовтня.  Що передувало Революції на граніті Починаючи з 1985 року на території України почали виникати націоналістичні […]

Можливо ви пропустили?