Хмарочос Гінзбурга – будинок, знищений червоноармійцями

Ця будівля відома як “перший хмарочос України”. Будівництво тривало два роки (1910-1912 р.р.). Будинок був знищений 24 вересня 1941 року.

Хмарочос стояв на вулиці Інститутській на місті сучасних будинків №14,16,18. Мав h-подібну форму і різну кількість поверхів з різних сторін, через те, що був розміщений на пагорбі.

Хмарочос Гінзбурга

Володарем був відомий будівник-підрядник, купець першої гільдії Лев Борисович Гінзбург. Будівництво вартувало 1 500 000 рублів. Було використано 12 млн цеглин за використанням передових на той час технологій.

Лев Гінзбург
Лев Гінзбург

Будинок одразу став відомим на все місто, оскільки в ньому були рідкісні на той час ковані ліфти американської фірми “Otis”. Поверхи були 4-метри в висоту, отже сам будинок мав 45-55 метрів, додамо ще висоту башти зі шпилем і отримаємо 60-70 метрів в загальному.
Будинок використовувався як готель та для здачі квартир в оренду. К ньому було 94 розкішних квартири, в найбільших нараховувалось 11 кімнат. Це був будинок для еліти.
Хмарочос Гінзбурга

В 1917 році річна оренда квартир в хмарочосі вартувала від 1300 до 1700 рублів.

В радянські часи хмарочос примусово націоналізували. Його володар Лев Гінзбург помер жебраком в 1926 році в лікарні. А розкішні готельні номери перетворились на комунальні квартири.

Коли в 1941 році Київ був окупований, хмарочос став штаб-квартирою радянського підпільника Івана Кудрі.
За декілька днів до окупації Києва інженерні війська частини 37-ї армії Південно-Західного фронту разом з підрозділами НКВД почали широкомасштабне мінування міста. За короткий час були заміновані електростанції, залізничні шляхи, мости через Дніпро, і деякі великі будівлі. В тому числі й Хмарочос Гінзбурга.
24 вересня о 23:00 лейтенант радянської армії Михайло Татарський підірвав будинок керуючись наказом підполковника Олександра Голдовича.

Руїни хмарочоса

Історія найвищої будівлі Києва закінчилась.

Автор: Марина Пєтушкова 

для Київ Інформ

Next Post

Київська дитяча залізниця - 66 років радості для дітей та дорослих

Пт Сер 24 , 2018
Коли хочеться відчути дух мандрів, не обов’язково міняти всі свої плани заради пригоди. Можна просто піти до Сирецького парку і здійснити подорож на Київській дитячій залізниці. Тим більше, що в 2018 році вона святкувала свій 66 день народження. Ще в середині 30-х років в Києві народилась ідея створення дитячої залізниці. Проте час був буремний, далі ідеї […]
Дитяча залізниця

Можливо ви пропустили?