Найунікальніша споруда на вулиці Ярославів Вал. Караїмська кенаса

Караїмська кенаса була збудована з ініціативи Соломона Когена та з благословення київського газзана Йосипа Султанського. Збудували кенасу упродовж 1898-1902 рр. популярний архітектор Владислав Городецький та інженер Антон Страус.

Будівля вирізняється красою та розкішшю оздоблення у мавритансько-арабському стилі.

караїмська кенаса

Караїмська громада Києва у 1896 р. налічувала 800 осіб. Для купівлі земельної ділянки під будівництво кенаси та житлового будинку, прибутки з якого могли б йти на благодійні потреби караїмської громади, Коген виділив 35 тисяч рублів. Незважаючи на те, що у 1897 р. Когена розбив параліч, він продовжував особисто керувати справами. Соломон Коген помер у 1900 р. У заповіті він передбачив, крім іншого, кошти для завершення будівництва храму. Справу Соломона Когена продовжив його брат, Мойсей. Усього на будівництво було витрачено близько 200 тисяч рублів.

караїмська кенаса

Споруда була прикрашена чудовим куполом та надзвичайної краси ліпними прикрасами роботи італійця Еліо Саля з використанням досить дорогого на той час матеріалу – цементу. На цоколі зниклого купола досі можна розглянути ліпний орнамент у вигляді нескінченної свастики, але для цього треба перейти на протилежний бік вулиці. Урочисте освячення кенаси здійснив у 27 січня 1902 р. гахам Таврійський та Одеський Самуїл Пампулов. На церемонії були присутні віце-губернатор, міський голова, ректор університету та інші «офіційні особи».

караїмська кенаса

Після приходу радянської влади кенасу було закрито. Діяльність громади було припинено. З 1926 р. в будівлі колишньої кенаси розмістилася установа політпросвіту, пізніше – Ляльковий театр. З 1952 р. у будівлі розмістився кінотеатр «Зоря». У 1968 р. будинок було реконструйовано.

За цей час кенасі було завдано непоправної шкоди: назавжди було втрачено блискуче виконаний купол храму. У 1970-х рр. до кенаси було прибудовано невелике приміщення, через яке легко можна було пройти в будинок, минаючи центральний вхід.

караїмська кенаса

Нині кенаса використовується не за призначенням. Її будівлю займає Національна спілка театральних діячів України; також у будівлі кенаси з 1981 р. знаходиться Будинок актора. Короткий час – у середині 1990-х рр., – кенаса надавалася (на правах оренди) Київській прогресивній іудейській громаді для святкування іудейських релігійних свят (Пурим у 1994 р.).

караїмська кенаса

Київське караїмське національне товариство «Догунма» відстоює право на повернення цієї культової споруди громаді. За останнім переписом населення у Києві налічується 43 караїми.

Адреса: вул. Ярославів Вал, 7
Метро: «Золоті ворота»

Фото з відкритих Джерел

Текст фейсбук група “Спрага” ув Києві цікаво

Можливо ви пропустили?