Затишок перед бурею: фото Києва за рік до першої світової

Фото Києва на початку XX століття зберіглося в архівах, як виглядало спокійне місто, проте з бурхливим темпом життя.

У передчутті глобальних потрясінь, Київ 1913 року постає на фото, ніби затамувавши подих. Затишок перед бурею, той крихкий момент спокою, що розкинувся перед випробуваннями Першої світової війни, відчувається в кожному куточку міста, у його архітектурі, природі та, зокрема, в людях.

“Апостроф” зібрав декілька таких архівних фото, що з’являлись в мережі Facebook.

Ось, наприклад, як виглядала листівка з фотографією Бібіковського бульвару в Києві 1913 року. Помітно, як місцеві мешканці прогулюються вуличками, насолоджуючись тогочасним спокоєм:

Фото Києва

Наступний кадр – Нижній Вал, 37. Фотографія також датується 1913 роком. В дописі також вказали наступне:

“Перший поверх будинку займали магазини, а другий два клойза (хасидська синагога)”.

Також можна помітити чоловіка на балконі другого поверху, котрий спокійно спостерігає за міським життям столиці.

Нижній Вал

Ще одне фото зберегло в історії Думську площу 1913 року. Помітно вже більше місцевих мешканців, а також деякий тогочасний транспорт – автомобілі та кінні вози. Сьогодні ми знаємо цю площу як Майдан Незалежності, проте саме таку назву вона мала в період 1876-1919 років.

Думська площа

Ще декілька кольорових кадрів показали в групі “Клуб Корінного Киянина”. Вони зібрали архівні кадри різних визначних місць Києва 1913 року, зокрема на фото можна знайти велелюдний Хрещатик, фото тогочасного гамірного Подолу, сквери та парки, що рясніють зеленню, Миколаївський ланцюговий міст, пам’ятник, розташований на нижній терасі Володимирської гірки, університет Святого Володимира та інше.

Володимирський узвіз

Хрещатик

Миколаївський сквер

Поштова площа

Памятник царю в Києві

Миколаївський міст

Памятник магдебурзькому праву

Університет Шевченка

Європейська площа

Next Post

Пластикові гірки для дитячих ігрових майданчиків: особливості та правила вибору

Пн Кві 1 , 2024
Дитячі ігрові майданчики – це відмінний варіант фізичного навантаження, спосіб розважитися та отримати позитивні емоції. Батьки цінують якість таких місць, а діти їхню цікавість, оригінальне оформлення. Особливо відзначаються пластикові гірки, так як вона зручні у використанні, практичні в обслуговуванні, мають невелику вагу та цікаві форми. Оригінальна дитяча гірка пластикова купити […]
Дитячі ігрові майданчики

Можливо ви пропустили?