На прем’єру пропагандистського фільму: архівне фото кінотеатр Жовтень

Завдяки архівним світлинам можна не лише побачити, який вигляд мали перші кінотеатри у Києві, але й прослідкувати, що показували киянам у середині минулого століття. Зокрема, у кінотеатр Жовтень крутили фільм “300 років тому…”.

Фото опублікували на Facebook-сторінці “Спрага: в Києві цікаво”.

“Кінотеатр “Жовтень”, 1956 рік. Прем’єра фільму “300 років тому”.”, – йдеться у повідомленні. Зазначається, що автором фото є Юлія Федорова.

На передньому плані знімка можна побачити молоду пару на тлі кінотеатру. Біля самої будівлі – ще з десяток людей у пальтах та кашкетах.

Варто зазначити, що фільм “300 років тому…” — це український радянський пропагандистський фільм 1956-го року про події часів Хмельниччини, знятий на Кіностудії ім. О. Довженка.

Кінотеатр Жовтень

Сюжет фільму описує боротьбу українського козацтва на чолі з Богданом Хмельницьким проти польських магнатів, яка завершилась Переяславською радою.

Стрічка насичена динамічними батальними сценами, які були зняті на високому рівні, що є типовим для творів В. Петрова. Також варто відзначити вдалий вибір музичного супроводу — українські народні пісні, які звучать у фільмі, дійсно додають йому колориту. Цьому було приділено особливу увагу композитором К. Данькевичем, який відповідав за саундтреки.

Попри це, сценарій пронизаний великою кількістю пропаганди та заангажованості, що було характерно для того періоду. Але навіть це не завадило надовго вилучити фільм з публічного кінопрокату.

Кінотеатр Жовтень

Будівництво кінотеатру 1930-ті:

Кінотеатр Жовтень

Фестиваль індфйського кіно в Жовтні в 1950-х:

Кінотеатр Жовтень

Афіші на кінотеатрі Жовтень, нажаль, якість знайдених фото дуже не висока:

Кінотеатр Жовтень

Кінотеатр Жовтень Кінотеатр Жовтень

Next Post

Історія київського району Татарка, фото маєтків

Пн Лют 19 , 2024
До сьогоднішньго дня у Києві збереглися будівлі маєтків 19 століття у мікрорайоні, який називають Татарка. Про історію Татарки розповів ресурс “Спрага: в Києві цікаво”, пише Апостроф. У 1840 році тут, у міжгір’ї між Подолом, Глибочицею, Щекавицею, Лук’янівкою, Юрковицею, Вовчим та Реп’яховим ярами, оселилися 60 сімей татар, які прибули з Нижнього Новгорода […]
Татарка

Можливо ви пропустили?